Dom » Wnętrza

Projektujemy praktyczny i wygodny dom

Jeśli planujemy budowę domu w niedalekiej przyszłości, warto już teraz zastanowić się nad umeblowaniem nowych pomieszczeń. Może się bowiem zdarzyć, że piękny projekt nie będzie funkcjonalny.

Wykonanie projektu domu warto zlecić architektowi, jednak musi on wiedzieć, czego oczekujemy od domu. Układ pomieszczeń i ich wielkość zależy od naszego trybu życia, sytuacji materialnej i charakteru. Jeśli mamy trójkę dzieci, które aktywnie uprawiają jazdę na rowerze, snowboard i inne sporty, należy pamiętać o miejscu na rzeczy niezbędne do realizowania ich hobby. Jeśli rower ma stać w przedpokoju (zły pomysł!), bo nie ma piwnicy ani garażu, pomyślmy co będzie, jeśli za kilka lat pojawi się kolejny mały sportowiec w naszej rodzinie. Przedpokój musi spełniać określone funkcje i musimy zaplanować przestrzeń na wygodną szafę, wieszak, miejsce na parasole, czy większą ilość gości przebierających się w jednym czasie. Ilość pokoi zależy od liczby domowników oraz ich trybu życia. Wiadomo, że kilkuletnie dzieci mogą mieć jeden własny pokój, ale za kilka lat może się on okazać za mały.

Podczas projektowania nowego domu zdarza się, że ktoś planuje szczegółowo każde gniazdko i punkty świetlne, położenie Słońca w określonych godzinach, ilość kroków z łóżka do łazienki, etc, etc. Nie polecam aż tak dogłębnej analizy życia z dwóch powodów.

Po pierwsze, może się zdarzyć, że zmienimy pracę albo znajdziemy nowe hobby, które zmieni całkowicie nasz tryb dnia codziennego. Wtedy wszystkie obliczenia dostaną w głowę. Po drugie, jeśli będziemy chcieli przemeblować pokoje, czy cokolwiek zmienić, będzie trudniej. Meble do salonu możemy kupić w firmowym salonie. Będą przez długi czas cieszyć oko świeżością, a goście będą się czuć wyjątkowo w ładnym i luksusowym pomieszczeniu. Pamiętajmy, aby salonu nie zagracić zbyt dużą ilością mebli. Meble mają stanowić tło i wypełnienie, oraz pełnić rolę dekoracyjną.

Co innego meble w sypialni. W tym pomieszczeniu mogą być zastosowane tanie meble ukierunkowane na dużą użyteczność, ale z kolei nie warto oszczędzać na materacach, ponieważ w łóżku spędzamy prawie jedną trzecią swojego życia. Komfort snu wpływa na nasze dalsze życie.

Jako przykład na niedokładne projektowanie pomieszczeń może posłużyć znajomy. Policzył on rozmiary aneksu wypoczynkowego w salonie co do centymetra. Nie wziął jednak pod uwagę, że firma wykończeniowa zastosuje panele ścienne na innym rodzaju stelażu, który zmniejszył kąt o trzy centymetry na każdej ścianie. W wyniku tego niedopatrzenia, komplet wypoczynkowy nie mieści się w aneksie, a odległość między kanapą a stolikiem jest niekomfortowa.

fuburek