Firma » Biznes

RAFAMET: Kwartał lepszy dla Spółki

W IV kwartale 2010 r. Fabryka Obrabiarek RAFAMET S.A. osiągnęła lepszy wynik finansowy niż w roku ubiegłym. Mimo to wyniki Grupy Kapitałowej były słabsze niż w 2009 r.

W IV kw. 2010 r. RAFAMET S.A. wypracował 3,514 mln zł zysku netto w porównaniu do 1,884 mln zł w analogicznym okresie 2009 r. Zysk brutto wyniósł 4,450 mln zł (przy 3,220 mln zł w 2009 r.).

- 2010 r. był dużo trudniejszy, niż poprzedni. W 2009 r., rekordowym dla nas, realizowaliśmy zamówienia zakontraktowane jeszcze przed światowym kryzysem. Branża, w której działamy jest bardzo wrażliwa na tak poważne załamania globalnego rynku. Efektem tego było  m.in. wstrzymywanie się od decyzji inwestycyjnych ze strony potencjalnych klientów. Mimo to w 2010 r. przy słabszej sprzedaży udało nam się wypracować zysk lepszy, niż rok wcześniej. Obraliśmy taką strategię i, jak widać, przyniosła ona oczekiwany efekt – mówi E. Longin Wons, prezes zarządu Fabryki Obrabiarek S.A. z Kuźni Raciborskiej.

Słabiej natomiast wypadła Grupa Kapitałowa. W 2010 r. osiągnęła zysk netto w wysokości 1,889 mln zł (2,482 mln zł w 2009 r.) oraz zysk brutto w wysokości 2,712 mln zł (3,968 mln zł w 2009 r.). Wpływ na ten wynik miał Zespół Odlewni RAFAMET, jednostka zależna. - W 2011 r.  zamierzamy skupić się na restrukturyzacji Odlewni i poprawić jej rentowność – zapowiada prezes E. Longin Wons.

Ponadto w 2010 r. akcjonariusze RAFAMET S.A. otrzymali dywidendę, wypłaconą w dwóch ratach. Objęto nią wszystkie akcje Spółki. W sumie na wypłatę dywidendy przeznaczono kwotę 1,641 mln zł.  Na jedną akcję przypadło 0,38 zł.

*  *  *

RAFAMET S.A.

Fabryka Obrabiarek RAFAMET S.A. z Kuźni Raciborskiej jest jednym z kilku na świecie producentów obrabiarek specjalnych do obróbki zestawów kołowych pojazdów szynowych (kolej, metro, tramwaje). Wykonuje również, na jednostkowe zamówienia, wielkogabarytowe obrabiarki specjalistyczne dla odbiorców w sektorach: energetycznym, maszynowym, stoczniowym, hutniczym oraz zbrojeniowym. Udział eksportu w sprzedaży to około 70-80 proc. Kapitał zakładowy wynosi 43.187.010,00 zł.

Adventure Media