Gospodarka » Żywność
Sałatka marynarska ze śledziem i pieczarką
Zobacz więcej zdjęć » |
W skład sałatki wchodzą śledzie, kawałki pieczarek oraz starannie dobrana mieszanka warzyw, a wszystko to znajduje się w łagodnym sosie sałatkowym. Jest to doskonała potrawa dla smakoszy, którzy nie mają czasu lub możliwości na „dodatkową pracę" w kuchni.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Nieduże i poręczne opakowanie (150g) pozwala zabrać „Sałatkę marynarską ze śledziem i pieczarką" do szkoły, pracy lub na piknik czy grilla. Jej zakup to wydatek naprawdę niewielki, a pomysł najlepszy na wcale niemały posiłek, który nasyci najbardziej wybrednych głodomorów - o każdej porze, w każdym miejscu, bez względu na to czy jesteś uczniem, studentem, pracownikiem czy dyrektorem firmy! Zdrowie powinno być przecież ważne dla wszystkich po równo.
Smak i zdrowie? Naprawdę niedrogo!
O tym, że ryby są zdrowe, wiemy już z lat szkolnych. Jednak niewielu Polaków bierze sobie tę wiedzę do serca. Niestety spożycie ryb w naszym kraju jest nadal niskie i nie odpowiada zaleceniom dietetyków. Koneserom smaku śledzi zachwalać nawet nie wypada, jednak osobom, które nie są do nich przekonani, warto polecić połączenie śledzi z warzywami, pieczarkami i doskonale przyprawionym sosem. Taka kompozycja łagodzi intensywność smaku ryby i wzbogaca jej walory zdrowotne oraz kulinarne.
„Sałatka marynarska ze śledziem i pieczarką" firmy SEKO S.A. jest doskonałym „pretekstem", by zerwać ze swoja dotychczasową, głownie mięsną dietą. Warto to zrobić, gdyż przekąska składająca się ze śledzi, pieczarek i warzyw dostarcza wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz składników mineralnych.
Ryby zapewniają odpowiednią dawkę witamin A, D i E, kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, fosforu, potasu, wapnia, i żelaza. Natomiast pieczarki - o czym mało kto wie - są bogate w kwas pantotenowy, niacynę i witaminę B. Tym samym wzmacniają odporność organizmu i redukują jego zmęczenie.
Podsumowując należy stwierdzić, że „Sałatka marynarska" SEKO S.A. jest doskonała zarówno dla osób dbających o zdrowie, jak i smakoszy, ludzi wciąż żyjących w pośpiechu (czy to z racji intensywnych studiów czy zabawy studenckiej, czy też pracy zawodowej) oraz tych, którzy chcą spędzić miło czas w domu lub na świeżym powietrzu, zajadając się pyszną, zdrową i naprawdę niedrogą przekąską!
Więcej informacji na: www.sekosa.pl
Cena: ok. 1.90 zł.
Skład: filety śledziowe marynowane, ziemniaki, pieczarki, marchew, jaja, ogórek, cebula, papryka, por, przyprawy.
Opakowanie: 150 g.
*Szef Kuchni Robert Muzyczka z „DKK" poleca*
Autorski przepis na „Sałatkę marynarską" Roberta Muzyczki,
Szefa Kuchni „Dworu Korona Karkonoszy"
„SAŁATKA MARYNARSKA PO MOJEMU"
Składniki:
- 4 płaty śledziowe z zalewy octowej
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 słodkie jabłko
- 7-8 pieczarek konserwowych
- 100g sera żółtego typu Gouda
- 1 mały jogurt brzoskwiniowy
- 3 ugotowane jajka
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz grubo zmielony do smaku
Wykonanie:
Płaty śledziowe, ogórki i obrane jabłko pokroić w średnią kostkę, a pieczarki w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać jogurt brzoskwiniowy, pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Całość przełożyć do miseczki. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nimi sałatkę. Na samą górę położyć drobno pokrojony szczypiorek.
Sałatkę w razie potrzeby można wzbogacić łyżką majonezu.
Smacznego!
SEKO S.A.
ul. Zakładowa 3, 89-620 Chojnice
tel: +48 (52) 39-50-600
fax: +48 (52) 39-67-351
seko@sekosa.pl
www.sekosa.pl
SEKO S.A. jest jednym z czołowych przedsiębiorstw przetwórstwa rybnego w Polsce. Firma powstała w 1992 roku i zajmuje się produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek rybnych i jarzynowych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. Wysoka pozycja SEKO na rynku krajowym wynika przede wszystkim z rozbudowanego asortymentu produktów, jakości wyrobów i przystępnej ceny.
SEKO zatrudnia ponad 500 osób w nowoczesnej fabryce w Chojnicach. Nowy zakład został oddany do eksploatacji w 2001 i w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie wyrobami SEKO, firma co roku powiększa moce produkcyjne i obszar fabryki.
Zakład produkcyjny SEKO spełnia wymagania i standardy UE dotyczące przetwórstwa rybnego. W trosce o wysoką jakość wyrobów rybnych SEKO, wprowadzono System Zapewnienia Jakości Zdrowotnej (HACCP) oraz certyfikowane standardy jakości: International Food Standard (IFS) i Global Standard Food (BRC).
Oferta SEKO składa się z ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. SEKO jest również jedną z największych firm produkujących delikatesowe koreczki śledziowe z surowca bałtyckiego kupowanego w kraju.
Wyroby SEKO przygotowywane według ponad 70 receptur są dostępne w opakowaniach szklanych i plastikowych od 80 g do 25 kg. Wśród bogatej oferty SEKO znajdują się m.in. rolmopsy, różnorodne zawijańce i krajanki śledziowe w zalewach octowych i olejowych, wyroby a'la matjas, ryby smażone w zalewach octowych i sosach, sałatki rybne i jarzynowe, pasty rybne, ryby w galaretach i inne rybne wyroby garmażeryjne.
Wyroby SEKO są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, cieszą się też uznaniem klientów z Niemiec, Czech, Słowacji, Francji, Irlandii, Anglii, Włoch i Stanów Zjednoczonych.
Walory smakowe wyrobów SEKO znajdują uznanie w regionalnych i ogólnokrajowych konkursach np. produkt „Filety śledziowe z suszonymi pomidorami 220g" zajął I miejsce w kategorii Przetwory Rybne w konkursie Perły Rynku FMCG 2009.
Od dnia 15 marca 2007 SEKO S.A. należy do grona spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
Komentarze (0)