Gospodarka » Żywność
Smaki jesieni
Zobacz więcej zdjęć » |
Złota polska jesień zachwyca nie tylko wielokolorową paletą barw malującą się na drzewach, ale także darami natury - to właśnie na przełomie lata i jesieni odkrywamy w kuchni słodkie, zniewalające smakiem jabłka i aromatyczne skarby lasu, czyli grzyby. Przepisów wykorzystujących te jesienne przysmaki możemy znaleźć bardzo wiele, do najpopularniejszych należą bez wątpienia naleśniki z jabłkami oraz pierogi z grzybami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przygotowanie naleśników jest bardzo łatwe - w najbardziej minimalistycznej wersji potrzeba do tego tylko mleka (szklanka), mąki (szklanka), jajek (2 szt.), przypraw oraz oczywiście jabłek. Aby przygotować ciasto naleśnikowe wystarczy zmieszać/zmiksować wszystkie składniki, dodając szczyptę soli oraz cukru. Smażymy naleśniki, jednocześnie obieramy jabłka i - według uznania - kroimy je w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, podsmażamy a na końcu dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Teraz wystarczy już tylko zawinąć farsz w ciasto i naleśniki gotowe!
Przygotowanie pierogów wymaga trochę więcej czasu. Potrzebne będą 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, może być 1 jajko - choć nie musi. Mąkę zalewamy wrzątkiem i zimną wodą, mieszamy łyżką i przykrywamy pokrywą na 20 minut. Następnie ciasto wyrabiamy, przykrywamy pokrywą i odstawiamy na kolejne 20 minut. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania. Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto jest miękkie, bardzo dobrze się klei i nie rozkleja się podczas gotowania - pyszne. Aby przygotować farsz, dokładnie oczyszczamy grzyby, kroimy je w plasterki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 min, odlewamy na sito, płuczemy gotowaną woda i pozostawiamy na moment do odcieknięcia. Drobno kroimy 5 dkg słoniny, smażymy, dodajemy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy trochę mąki i smażymy do przyrumienienia. Całość mieszamy z grzybami, przyprawiając solą i pieprzem. Farsz nakładamy na wykrojone z ciasta kółka i lepimy pierogi.
Te tradycyjne dania możemy oczywiście serwować rodzinie nie tylko między latem a zimą, korzystając z gotowych dań np. firmy Virtu - Naleśniki z jabłkami (400g, ok. 4,5 zł) charakteryzują się ciastem, które w czasie krótkiego przygotowania nie rozpada się, tak więc ich zawartość nie ma szans wylecieć poza sploty - ciasto jest przyjemnie chrupiące i lekko słodkie. W środku każdego naleśnika znajdziemy całkiem sporo jabłecznika - o delikatnym, naturalnym smaku, w którym kochają się zwłaszcza dzieci. Pierogi z grzybami (Virtu, 400g, ok. 4 zł) wyróżniają się natomiast miękkim ciastem oraz wyrazistym, zbilansowanym smakiem grzybowego farszu i - co ważne - nie rozgotowują się podczas gotowania.
Nadesłał:
m.gorska
|
Komentarze (0)