Technologie » Komputery

Solar Decathlon Europe 2012

Projekty „Canopea” i „MED in Italy” zajęły pierwsze i trzecie miejsce we wspieranym przez Schneider Electric konkursie Solar Decathlon Europe 2012

Solar Decathlon Europe to międzynarodowy konkurs, skierowany do studentów, promujący rozwój domów pasywnych. Główne wyzwania jakim muszą stawić czoła jego uczestnicy to zaprojektowanie oraz zrealizowanie domu, który będzie energetycznie samowystarczalny, zasilany energią słoneczną, ekologiczny, funkcjonalny, technologicznie innowacyjny oraz interesujący pod względem architektonicznym. W tegorocznej edycji wzięło udział 20 zespołów pochodzących z 15 krajów europejskich. Zaprojektowany i zbudowany przez zespół Rhône-Alpes (Francja) projekt Canopea wygrał pierwszą nagrodę w ramach Solar Decathlon Europe 2012. Projekt MED in Italy zajął trzecią pozycję. Obydwa były wspierane przez Schneider Electric w swoich rodzimych krajach.

Po dokonaniu oceny w dziesięciu kategoriach - architektura, inżynieria i budownictwo, efektywność energetyczna, równowaga energetyczna, komfortowe warunki, funkcjonowanie domu, działania komunikacyjne i świadomość społeczna, potencjał rynkowy, innowacje oraz ochrona środowiska – uzyskano następujące wyniki końcowe:

- 1-wsze miejsce: Rhône-Alpes (Francja) – 908,72 pkt.

- 2-gie miejsce: Andalucia (Hiszpania) – 897,39 pkt.

- 3-cie miejsce: MED in Italy (Włochy) – 863,49 pkt.

Projekt Canopea jest zbiorem drobnych budynków (zwanych “nanowieżami”), mającym na celu rozwiązanie problemów związanych z gęstością zaludnienia w alpejskim korytarzu Francji i zaprojektowanym z myślą o wpisaniu się w ekosystem miasta. Schneider Electric zapewnił wszystkie instalacje elektryczne, automatykę, systemy zarządzania energią oraz doradztwo. Zespół wspierało także dwóch praktykantów – specjalistów w zakresie energii elektrycznej, którzy pracowali nad projektem pełnowymiarowo.

Projekt MED in Italy łączy element tradycyjnej architektury śródziemnomorskiej z zaawansowanym technologicznie systemem zarządzania energią. Lokalny zespół Schneider Electric wspierał inicjatywę poprzez zaprojektowanie instalacji rozdziału energii oraz zapewnienie niezbędnych produktów i rozwiązań.

„Chciałbym pogratulować zwycięskim zespołom, studentom oraz doradcom znakomitej pracy i osiągnięć” – powiedział Jo Hart, Wice-prezes i dyrektor marketingu korporacyjnego w Schneider Electric. „Zaprezentowali oni niezwykłą kreatywność, innowacyjność oraz umiejętności tworzenia projektów w zakresie zarządzania energią – projektów, które obejmują wszelkie dziedziny, od architektury i inżynierii po kwestie finansowe i środowiskowe”.

Firma Schneider Electric zaangażowana była w połowę projektów biorących udział w konkursie i dostarczyła inteligentną mikrosieć łączącą wszystkie domy oraz usługi w obrębie Villa Solar. Dzięki sieci, domy wykazały pozytywny bilans energetyczny wynoszący 2676 KWh. Ograniczenie emisji dwutlenku węgla odpowiada 4000m2 lasu.[1]

Kolejna odsłona Solar Decathlon przeprowadzona zostanie się w Chinach (Datong) oraz USA (Irvine, California) w roku 2013 i 2014. Solar Decathlon Europe zmieni miejsce i odbędzie się w Versailles (Francja).

Schneider Electric wspiera przedsięwzięcie od roku 2007 i planuje robić to dalej w przyszłości, wspierając w ten sposób innowację i żywe zainteresowanie równowagę środowiskową wśród liderów w dziedzinie energii.

[1] Przy założeniu 20 Kg dwutlenku węgla na zasadzone drzewo

Mondaypr