Firma » Biznes

Współczesna rzeźba afrykańska

Co możesz postawić we współczesnym wnętrzu, ogrodzie, na tarasie? Oczywiście Takim produktem jest współczesna rzeźba afrykańska. Właśnie takie artykuły sprowadza Firma Degart.

Shona - piękno sztuki Zimbabwe.

Rzeźby Shona - to hasło stało się od połowy XX-go stulecia kwintesencją współczesnej sztuki Zimbabwe. Sztuki pełnej magii, symboli i tradycji artystów wyczarowujących swoje dzieła w blokach kamiennych przeważnie serpentynitu - skały o szerokiej gamie odcieni od zielonego po czerń, jak również opalu i twardym springstone. A wszystko zapoczątkowała Galeria Narodowa w Salisbury (teraz Harare) stworzona przez rząd Południowej RodezjL Pierwszym dyrektorem mianowano znanego w kręgach najbardziej wpływowych artystów XX-ego wieku, jak Picasso, Matisse - krytyka i nauczyciela Franka McEwen'a. Jego otwartość i chęć konfrontacji sztuki różnych kultur doprowadziły do stworzenia obok owej Galerii warsztatu twórczego, w którym rdzenni Rodezyjczycy poznawali arkana rzeźbiarstwa i malarstwa. Połączenie mitologii i folkloru ludu Shona , który stanowi większość mieszkańców Zimbabwe - z rysami europejskiej sztuki współczesnej, wyzwoliło fascynujące spojrzenie na świat rzeczywisty i duchowy. Każda z powstałych dzieł jest formą wyrazu twórcy od chwili ujrzenia wybranego bloku skalnego, po wykończenie rzeźby - rozgrzanie jej w ogniu i pokrycie pszczelim woskiem, który po wchłonięciu przez kamień nadaje jej kolor i połysk. Pierwsza wystawa sztuki Shona odbyła się w latach 60-tych wMuzeum Rodin'a w Paryżu i zapoczątkowała falę popularności i fascynacji owymi dziełami w galeriach, salonach i zbiorach prywatnych m.in. Księcia Karola, Sir Richarda Attenborough, rodziny Rockefellerów. Zainteresowanie rzeźbą Shona ludzi ceniących piękną sztukę trwa do dziś.

Tomek Królikowski

Firma Handlowo Produkcyjna DEGART