Zdrowie » Ciało
Zatrzymaj smaki lata na dłużej – przygotuj domowe przetwory
Zobacz więcej zdjęć » |
Podpowiadają Okazje.info!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Starannie wybierz owoce
Początek września to najlepszy czas na robienie zapasów na zimę. Na straganach
i targowiskach nie brakuje sezonowych warzyw i owoców, które można kupić w bardzo przystępnych cenach. Wybierajmy te, które są świeże, zdrowe, dojrzałe i pozbawione plam. Wszystkie nadpsute
i odgniecione produkty wyrzućmy, ponieważ mogą spowodować, że zepsuje nam się cały słoik. Przed obróbką, koniecznie pamiętajmy, by dokładnie umyć, oczyścić oraz osuszyć owoce i warzywa. Nie zapomnijmy również o wydrylowaniu pestek np. z wiśni, inaczej stracą sok. Aby zapobiec popękaniu dużych owoców np. moreli czy brzoskwini, tuż przed włożeniem do słoika, należy je nakłuć.
Przygotuj słoiki
Słoiki są najlepszym sposobem na przechowywanie jesiennych pyszności - z łatwością można je wymyć i wyparzyć, a szklana powierzchnia odporna jest na zarysowania i uszkodzenia,
w których mogłyby się rozwijać bakterie. Co ważne - szkło nie wchodzi w reakcję ze słodkimi czy kwaśnymi przetworami, dlatego jest całkowicie bezpieczne. Rozmiar słoików dobieramy
w zależności od rodzaju przetworu. Większe doskonale sprawdzą się do przygotowania soków, kompotów lub kiszonek np. ogórków. Do dżemów i powideł odpowiednie będą mniejsze,
o pojemności około 250 ml. Wszystkie słoiki przed użyciem należy dokładnie umyć, wygotować lub wyprażyć w piekarniku. Dokładnie sprawdźmy również zamknięcia słoików - pokrywki muszą dobrze pasować, nie mogą być wygięte ani podrapane wewnątrz. Możemy wykorzystać zarówno słoiki typu twist, jak i tradycyjne weki. Jeżeli używamy słoików typu wek, wykorzystujmy za każdym razem nowe gumki – w ten sposób zapewnimy hermetyczne zamknięcie słoików. Przykładowe słoiki typu twist
i wek znajdziemy w wyszukiwarce Okazje.info.
Między innymi tutaj: http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/pasabahce-sloik-na-przetwory-homemade-1-1l.html
Akcja - pasteryzacja!
Aby przetwory wytrzymały do zimy, koniecznie muszą zostać poddane pasteryzacji. W tym celu należy zakręcić słoiki z przygotowaną wcześniej zawartością, włożyć do garnka z wodą
i bawełnianą ściereczką na dnie i gotować. Słoiki rozlokujmy tak, by nie stykały się ze sobą,
a garnek przykryjmy pokrywą. Długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików i rodzaju przetworu, zazwyczaj jest to 15-30 minut. Przykładowo dżemy i konfitury w ogóle nie wymagają pasteryzacji
– wystarczy wlać wrzącą masę pod sam wierzch słoika, zakręcić, postawić do góry dnem i okryć kocem do czasu wystygnięcia. Z kolei kompoty i kiszonki pasteryzujemy raz, w zależności od wielkości słoika, do pół godziny. Innymi sposobami na zrobienie domowych przetworów jest kiszenie
– w procesie naturalnej fermentacji, marynowanie – konserwowanie za pomocą octu lub suszenie, czyli odparowanie wody na słońcu lub w domowym piekarniku.
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)