Firma » Bankowość

Art banking w BRE Wealth Management

BRE Wealth Management rozszerzyła ofertę dla najzamożniejszych o usługi art banking, dzięki którym klienci bankowości prywatnej BRE Banku mogą inwestować w sztukę. To kolejny element w ofercie kompleksowego zarządzania majątkiem.

Na zachodzie Europy zamożni klienci już wiele lat temu zainteresowali się inwestycjami w sztukę. To wyjątkowe połączenie pasji i finansów od lat cieszy się sporym powodzeniem i stanowi atrakcyjną alternatywę dla niestabilnego rynku akcji, dlatego jest coraz częściej włączane do strategii inwestycyjnych. Zazwyczaj stanowi kilka procent wartości portfela i traktowane jest nie tylko jako pewne źródło lokowania kapitału, zwłaszcza w trudniejszych czasach. Umożliwia także tworzenie indywidualnych i niepowtarzalnych kolekcji. Tego rodzaju inwestycje atrakcyjne są przede wszystkim dla tych Klientów, którzy posiadają znaczne aktywa, a jednocześnie pasjonują się sztuką.

„Inwestycje alternatywne, do których zalicza się art banking, to dodatkowa możliwość dywersyfikacji portfeli osób zamożnych. Inwestowanie w sztukę, tak popularne na zachodzie, zyskuje coraz większą liczbę zwolenników także w Polsce. Z roku na rok obserwujemy rosnące zainteresowanie tematem sztuki wśród naszych klientów, dlatego zdecydowaliśmy się włączyć art banking do oferty, proponując w ramach otwartej architektury produktowej doradztwo renomowanych instytucji specjalizujących się w tego typu usługach" - mówi Daniel Ścigała, dyrektor BRE Private Banking & Wealth Management. „Oferta inwestycji w pasje, w tym art banking będzie stale rozbudowywana zgodnie z potrzebami klientów" - dodaje.

Usługi art banking oferowane są Klientom BRE Private Banking & Wealth Management za pośrednictwem domu aukcyjnego DESA Unicum, a w najbliższym czasie również innych domów aukcyjnych i galerii. Specjaliści zatrudnieni w tych instytucjach, umożliwią nie tylko pośrednictwo w obrocie dziełami sztuki, doradzą także, w jaki sposób budować kolekcje, na jakich artystów czy prace zwrócić uwagę.

„Rynek sztuki w Polsce jest stosunkowo młody, jednak zdążył już wykształcić struktury i rozwiązania, które umożliwiają profesjonalne inwestowanie w sztukę. Liczba klientów indywidualnych zainteresowanych kupowaniem sztuki - z pasji, jak i w celach inwestycyjnych, sukcesywnie rosła w ostatnich latach i trend ten powinien się utrzymać również w nadchodzącym czasie. Dodatkowym argumentem za inwestowaniem w sztukę jest to, jak zachowuje się rynek sztuki w Polsce w czasach kryzysu. Jak pokazują aukcje ostatnich miesięcy popyt na sztukę się utrzymuje, szczególnie tą w granicach 20 000-100 000 tys. zł, a tym samym i ceny pozostają stabilne. Są wręcz artyści, jak przykładowo Leon Wyczółkowski, Jan Stanisławski, Rafał Malczewski, Franciszek Starowieyski czy Władysław Hasior, których ceny prac dalej rosną. Na dobrej sztuce, dobrze kupionej nie można stracić w dłuższej perspektywie. A dodatkową premią jest przyjemność obcowania z nią" - mówi Juliusz Windorbski, prezes DESY Unicum.

Art banking to kolejna alternatywa inwestycyjna oferowana Klientom BRE Banku. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku BRE Wealth Management włączył do oferty możliwość dokonywania inwestycji bezpośrednich na rynku nieruchomości poprzez spółkę BRE Property Partner.

ap