Firma » Biznes

CBRE NAGRODZONA W TRZECH KATEGORIACH W KONKURSIE OUTSOURCING STARS 2013

CBRE najlepszą firmą świadczącą usługi dla branży BPO w Polsce

CBRE, największa na świecie firma doradcza na rynku nieruchomości komercyjnych,  została potrójnie nagrodzona w konkursie Outsourcing Stars, organizowanym przez Fundację ProProgressio. Uroczysta gala odbyła się w dniu 16 stycznia w budynku Ufficio Primo w Warszawie. Celem konkursu było nagrodzenie najlepszych i najdynamiczniej rozwijających się dostawców usług outsourcingowych oraz ich bezpośredniego otoczenia biznesowego.

CBRE została nagrodzona w trzech kategoriach:  Real Estate Outsourcing Star – największa liczba wynajętych m kw. w budynkach klasy A, Real Estate Outsourcing Star – największa transakcja powierzchni biurowej klasy A w roku 2013 oraz specjalne wyróżnienie Fundacji za najlepsze usługi badań rynku nieruchomości w Polsce.

W roku 2013 firma CBRE wynajęła 190.000 m kw. powierzchni biurowych w nowoczesnych budynkach w Polsce. Największą transakcją przeprowadzoną przez agencję biurową CBRE w ubiegłym roku była nowa siedziba firmy Polkomtel (22.700 m kw.) w budynku Harmony Konstruktorska w Warszawie.

Daniel Bienias, Dyrektor działu powierzchni biurowych oraz usług BPO w CBRE, powiedział:

„Jesteśmy dumni z nagrody Outsourcing Stars. Polska jest najpopularniejszym rynkiem w Europie Środkowo-Wschodniej dla inwestorów z sektora nowoczesnych usług dla biznesu. Rośnie również zapotrzebowanie na usługi doradcze dla firm z tego sektora. Negocjatorzy z CBRE doradzali przy największej liczbie powierzchni wynajętej w 2013 roku dla firm outsourcingowych.  Ostatnio najbardziej zauważalnym trendem było rozszerzanie i dobieranie powierzchni przez firmy już istniejące. Wydaje się, że zamiast dotychczasowego organicznego wzrostu, będziemy obserwować więcej konsolidacji, a także wprowadzania w życie filozofii optymalizacji powierzchni i zwiększenia nacisku na innowacyjne strategie środowiska pracy.”

Joanna Mroczek, Dyrektor działu doradztwa i badań rynku w CBRE, dodała:

„Jest nam niezmiernie miło, że zostaliśmy docenieni jako analitycy rynku. Cieszy nas, że naszą pracą, publikowanymi badaniami możemy wesprzeć rozwijające się sektory biznesu i przyczynić się do zwiększenia liczby inwestycji w Polsce. Rynek nieruchomości komercyjnych jest coraz bardziej dojrzały i coraz większe znaczenie ma dokładna jego analiza, transparentność i dostęp do właściwych danych.”

Dział doradztwa i badań rynku CBRE zatrudnia 6 osób i zajmuje się zbieraniem i analizowaniem danych odnośnie wszystkich aspektów rynków biurowych, handlowych, magazynowych w Polsce. Przygotowuje szereg ogólnodostępnych publikacji i prezentacji, współpracuje z uczelniami, agencjami rządowymi, władzami miast i szeroko pojętymi mediami. Wspiera nowych inwestorów w procesie podejmowania decyzji lokalizacyjnych, zwłaszcza w sektorze BPO/SSC. Jako doradcy wspierają również inwestorów, banki, najemców i deweloperów aktywnych na polskim rynku nieruchomości. Przykładowe projekty doradcze dotyczyły takich projektów jak Rondo 1, Plac Unii, Chopin Airport City i wiele innych.

CBRE to globalny lider w dostarczaniu usług korporacyjnych i instytucjonalnych. CBRE oferuje szeroki wachlarz strategicznych  usług outsourcingowych, w tym usługi związane z transakcjami i portfelem nieruchomości, zarządzanie finansami nieruchomości klienta, konsulting, zarządzanie projektami, zarządzanie nieruchomościami, doradztwo deweloperskie, rozwiązania na rynkach kapitałowych i wiele innych.

W 2013 roku IAOP, Międzynarodowe Stowarzyszenie Profesjonalnych Firm Outsourcingowych, wyróżniło CBRE ósmy rok z rzędu w rankingu 2013 Global Outsourcing 100.

-koniec-

CBRE to największa na świecie firma doradcza i inwestycyjna działająca w sektorze nieruchomości komercyjnych (pod względem przychodów za rok 2012), a także jedna z 500 wiodących firm świata według rankingów magazynu Fortune oraz agencji ratingowej Standard & Poor’s. CBRE, z siedzibą główną w Los Angeles, zatrudnia około 37.000 pracowników i obsługuje inwestorów, właścicieli oraz najemców nieruchomości w ponad 300 biurach na całym świecie (nie wliczając firm stowarzyszonych i partnerskich). Zakres usług świadczonych przez CBRE obejmuje: doradztwo strategiczne w zakresie inwestycji i wynajmu, usługi korporacyjne, usługi zarządzania nieruchomościami oraz projektami, administrację firm, bankowość hipoteczną, wyceny, usługi deweloperskie, usługi zarządzania inwestycjami oraz usługi konsultingowe i analityczne. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej www.cbre.com

Questia Sp. z o.o. Communications Management Consultants