Firma » Biznes

Czego pragną finansiści?

Ponad 75% finansistów poszukuje innego zatrudnienia wynika z 2. edycji badania Antal International „Aktywność specjalistów i menedżerów na rynku pracy”. 29% tej grupy zawodowej prowadzi poszukiwania aktywnie, odpowiadając na ogłoszenia zamieszczone na portalach rekrutacyjnych.

Oznacza to, że w sposób selektywny podchodzą do ofert, a jeśli już odpowiadają na ogłoszenia, to tylko na takie, które zostaną do nich bezpośrednio skierowane i są dla nich wyjątkowo atrakcyjne.

95% badanych finansistów przyznało, że rozważyłoby propozycję od rekrutera. Nie powinno być to jednak niepokojące dla pracodawców, bo jedynie co czwarty finansista w ciągu ostatniego roku de facto pracę zmienił. Średnia liczba ofert, które dostali finansiści w tym czasie wynosi 4 i klasyfikuje tę grupę zawodową pośrodku tabeli pomiędzy rekordzistami z obszaru IT (ponad 7), a specjalistami i menedżerami z obszaru HR (niecałe 4).

Czy można więc stwierdzić, że finansiści są rozchwytywaną na rynku pracy grupą zawodową? Ci najlepsi na pewno. Z obserwacji konsultantów Antal International wynika, iż zapotrzebowanie na dobrych pracowników jest ogromne, a liczba dostępnych kandydatów bardzo ograniczona, co sprawia, że pozyskanie idealnego kandydata jest nielada wyzwaniem. Pracodawcy poszukując finansisty najczęściej zwracają uwagę na znajomość systemów klasy ERP, udział we wdrożeniach takowych systemów, znajomość kwestii podatkowych, języków obcych, ale również osobowość kandydata czyli tzw kwestie miękkie. Dopasowanie kandydata do istniejącego zespołu wydaje się odgrywać kluczową rolę.

„Wśród kandydatów aktywnie poszukujących pracy rzeczywiście można trafić na „perełkę”, jednakże sam proces przeglądania setek aplikacji jest żmudny i wymaga ogromnego nakładu pracy. Spośród tysięcy odpowiedzi na zamieszczone ogłoszenie prawdopodobnie uda się wyselekcjonować 3-4 kandydatów, którzy spełniają 90% wymagań pracodawcy. Znacznie częściej idealnego kandydata można znaleźć wśród osób, które nie poszukują aktywnie pracy. Tacy pracownicy spełniają się w obecnych miejscach zatrudnienia, a ich przełożeni dbają o ich rozwój zawodowy zdając sobie sprawę, jak ciężko pozyskać dobrego kandydata. Aby dotrzeć do takiej osoby warto wesprzeć się zaufanym rekruterem.” – zauważa Zuzanna Gruchal, konsultantka Antal International Finance & Accountancy.

Dzięki swojej wiedzy i znajomości rynku headhunter jest w stanie dotrzeć do tych 20% finansistów nie poszukujących pracy, do których dostęp poprzez tradycyjne metody poszukiwania (ogłoszenia, portale rekrutacyjne, nawet własną bazę CV) jest niemożliwy.

Przed złożeniem oferty kandydatowi usatysfakcjonowanego obecną pracą warto zastanowić się, co go skłoni do zmiany zatrudnienia. Finansiści, pytani od czego uzależniają atrakcyjność oferty, jako główny czynnik wskazują możliwość rozwoju zawodowego, nowy i szerszy zakres obowiązków oraz możliwość awansu. Bardzo często wspominają również o zdobywaniu dodatkowych kwalifikacji czyli o partycypowaniu pracodawcy w kosztach zdobywania np. certyfikatów ACCA, CIMA czy biegłego rewidenta.

„Co ciekawe, porównując odpowiedzi z innymi grupami zawodowymi to właśnie finansiści najbardziej stawiają na rozwój i zdobywanie dodatkowych kwalifikacji. Nie oznacza to jednak, że kwestie wynagrodzenia czy jakości pracy są dla nich mniej istotne. Starając się zatem skłonić kandydata do zmiany pracy należy pamiętać by oferta była dla niego atrakcyjna w wielu aspektach” – dodaje Zuzanna Gruchal, konsultantka Antal International Finance & Accountancy.

Pierwsza połowa 2012 roku była dobrym okresem dla finansistów na rynku pracy. Porównywalna liczba ofert jakie otrzymywali w stosunku do roku poprzedniego pozwala przypuszczać, że trend ten utrzyma się do końca roku. Przezorny menedżer finansowy upewni się, że jego obecni pracownicy są usatysfakcjonowani i nie odejdą z organizacji, a jednocześnie zatroszczy się o przypływ nowych talentów finansowych do firmy.

O badaniu

Badanie Antal International Aktywność specjalistów i menedżerów na rynku pracy przeprowadzone było metodą CAWI w terminie 17-23.05.2012. W badaniu udział wzięło 1469 respondentów z Polski, w tym 31% kobiet i 69% mężczyzn. 44% respondentów to specjaliści, a 56% - menedżerowie. Badanie było anonimowe.

PEŁNY RAPORT BADANIA DOSTĘPNY JEST NA WWW.ANTAL.PL - POBIERZ

O Antal International

Antal International jest międzynarodową firmą executive recruitment posiadającą 107 oddziałów w 33 państwach w Europie, Azji, Afryce i obu Amerykach. Firma powstała w 1993 roku, a obecnie zatrudnia ponad 550 konsultantów. Więcej informacji na www.antal.com.

O Antal International w Polsce

Polski oddział rozpoczął działalność w 1996 roku. Biura w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie liczą kilkudziesięciu konsultantów. Antal International jako jedna z pierwszych firm rekrutacyjnych wprowadził podział zespołów na specjalizacje, dzięki czemu konsultanci specjalizują się w wąskich branżach i sektorach, co czyni ich ekspertami w swoich dziedzinach. To pozwala na lepsze zrozumienie branży i, co za tym idzie, wymagań kandydatów i potrzeb pracodawców. Więcej informacji na www.antal.pl

Antal