Gospodarka » Maszyny

DEFTRANS – produkcja wolna od LZO

Deftrans, lider wśród polskich producentów mebli łazienkowych, może poszczycić się nie tylko najwyższym wolumenem produkcji, ale także jej najwyższym standardem w kwestii jakości oraz ochrony środowiska.

Jako jedyna polska firma w branży sanitarnej posiada ultranowoczesny system CEFLA TIF-40, który pozwala skutecznie ograniczyć emisję LZO (lotnych związków organicznych), powstających w procesach lakierowania nawierzchni.

Redukcja emisji LZO do poziomu poniżej 50 mg/m3 jest jedyną metodą pozwalającą spełnić rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 20.12.2005 roku w sprawie standardów emisyjnych z instalacji (Dziennik Ustaw Nr 260, poz. 2181 z późniejszymi zmianami) oraz Decyzji środowiskowej w sprawie standardów emisji LZO. Tymczasem w Deftransie, dzięki systemowi Cefla TIF-40 zmierzona emisja wynosi ok. 16 mg/m3. Nowoczesność oznacza tu więc nie tylko wydajność i najwyższą jakość otrzymywanych powłok lakierowanych, ale przede wszystkim zminimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko.

Technologia sprzyja naturze
Oszczędzanie wody i energii ma ogromne znaczenie, ale w osiągnięciu równowagi ze środowiskiem współczesnej łazience pomagają przede wszystkim nowoczesne technologie. Niezwykle istotna w przypadku firm z branży łazienkowej jest dbałość o przyjazne środowisku metody produkcji, a to wymaga przemyślanej strategii działania, pokaźnych inwestycji oraz świadomości. Deftrans od początku swojej działalności stawia na innowacyjne technologie oraz jakość i trwałość produkowanych mebli łazienkowych. Jak przyznaje prezes Deftransu, Tomasz Defratyka, pozycja lidera zobowiązuje: w zakładzie w Odolanowie meble łazienkowe produkowane są na najwyższym światowym poziomie, a firma, oprócz pozostałego nowoczesnego parku maszynowego może poszczycić się m. in. nowoczesną instalacją do oczyszczania lotnych związków organicznych pochodzących z odciągów kabin lakierniczych, komór odparowania, suszenia oraz linii lakierniczych.

Eliminacja i redukcja
System CEFLA TIF-40 skutecznie ogranicza emisję LZO (lotnych związków organicznych) poprzez eliminację gazów poprocesowych oraz ich neutralizację. Instalacja przetwarza je w tempie 55 000 mc/h, a ich oczyszczanie z LZO poprzez redukcję odbywa się w temperaturze od 725 do 850 °C. W tak wysokich temperaturach LZO wchodzą w reakcje z tlenem, których końcowym produktem jest dwutlenek węgla i para wodna. Jak wygląda w praktyce ten proces ? Każdy emitor gazów procesowych z maszyny produkcyjnej jest połączony przewodem doprowadzającym z dopalaczem regeneracyjnym. Przepływ we właściwym kierunku wymuszają automatyczne przepustnice pneumatyczne. Gazy z LZO przepływają przez rozgrzaną komorę regeneracyjną, którą wypełniają ceramiczne bloki o strukturze plastrów miodu. Wstępnie podgrzane, trafiają do komory spalania, gdzie następuje całkowita redukcja LZO w temperaturze ok. 850 °C. Gorący, czysty gaz o temperaturze ok. 850 przepływa przez kolejną komorę regeneracyjną przekazując swoje ciepło złożu ceramicznemu. Ochłodzony w ten sposób odprowadzany jest do atmosfery. Przepływ gazów regulowany jest za pomocą automatycznie sterowanych przepustnic i kontrolowany w głównym panelu kontrolnym systemu.

Odpowiedzialność na co dzień
„Znacząco wpływa to na oddziaływanie naszego zakładu na otaczające środowisko. – mówi Tomasz Defratyka. „Do szczególnej troski o kwestie ekologii zobowiązuje nas bliskość Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy i obszarów „Natura 2000”, odpowiedzialność za region w którym na co dzień żyjemy. Zdajemy sobie też sprawę, że świadomość naszych klientów rośnie i że wkrótce nie będzie im obojętne to, w jaki sposób wyprodukowane są meble łazienkowe, które kupują. Dlatego obok inwestowania w technologie, takie jak Cefla TIF-40, dbamy o to, aby integralnymi praktykami w naszej codziennej pracy były segregacja odpadów, racjonalne gospodarowanie wodą, energią oraz materiałami używanymi do produkcji.”

Deftrans Sp. z o.o., Wszewilki, 56-300 Milicz, biuro@deftrans.com.pl, www.deftrans.pl

Dodatkowych informacji udziela:
Michał Mrożewski