Społeczeństwo » Społeczeństwo

Dobry jak chleb

Konsumpcja pieczywa spada. Według szacunków w 1974 roku Polacy miesięcznie zjadali ponad 8 kg chleba, a w 2011 jego spożycie spadło prawie o połowę*. Eksperci wskazują, że takie zachowanie konsumentów to wynik mitów, które zostały wykreowane przez wielu nieodpowiedzialnych publicystów.

Wywiad z Robertem Księżopolskim, prezesem Fundacji Chleb to Zdrowie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W jakim celu powstała Fundacja, czy faktycznie pozycja pieczywa w codziennej diecie jest tak słaba, że należy przekonywać Polaków, że chleb to zdrowie?

Fundacja Chleb to Zdrowie powstała w celu upowszechniania zasad zdrowego stylu życia, prawidłowej diety, w tym popularyzacji informacji dotyczących pieczywa i produktów zbożowych, które powinny być podstawowymi produktami w naszej diecie, zgodnie z rekomendacjami lekarzy, dietetyków i naukowców.

Spożycie pieczywa w naszym kraju obniżyło się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, lecz nie towarzyszy temu znaczące zmniejszenie odsetka dzieci z nadwagą i otyłością, a wręcz przeciwnie odsetek dzieci otyłych znacznie się zwiększył. Pora, żebyśmy przypomnieli sobie o dobrym chlebie, który dla dorosłych i dzieci jest m.in. ważnym źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika, które są niezbędnymi składnikami żywieniowymi, podstawą zdrowej prawidłowej diety.

Dla każdego z nas, określenie dobry chleb może oznaczać coś innego. Chleb jest w naszej kulturze symbolem tradycji i wartości. „Dobry, jak chleb”, „powitać chlebem” to określenia, które tkwią głęboko w naszej kulturze i świadomości. Naszym celem, jako Fundacji, jest tworzenie platformy współpracy pomiędzy naukowcami, dietetykami i producentami pieczywa, w celu popularyzacji wiedzy i tradycji dobrego, zdrowego pieczywa dla dobra konsumentów, w tym także naszych dzieci.

Kim są fundatorzy i założyciele Fundacji?

Do grona założycieli Fundacji Chleb to Zdrowie należą przedstawiciele nauki, technolodzy żywności i producenci pieczywa, którzy reprezentują zarówno małe piekarnie rzemieślnicze, jak i duże zakłady piekarskie z całej Polski. Radę Programową Fundacji tworzą przedstawiciele różnych dziedzin nauki o żywności i medycyny.

*Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny.

 

Gazeta Finansowa



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

iwonamichalowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »