Dom » Architektura

Ekologiczny budynek Libeskind-Villa powstaje w Datteln

“Podążaj za ideą,” jest hasłem przewodnim, pod którym RHEINZINK - światowy lider w produkcji tytan-cynku, zaprezentował na targach BAU w Monachium dachy, systemy elewacyjne, odwodnienia oraz zastosowanie systemów solarnych.

RHEINZINK pamiętał o tym haśle także podczas wspólnych prac nad Libeskind-Villa – pierwotnym konceptem ekologicznego i energooszczędnego budynku w konstrukcji drewnianej autorstwa berlińskiej pracowni proportion GmbH.  Energooszczędność i estetyka budynku była dalszą podstawą koncepcji i inspiracją dla architekta Daniela Libeskinda, który opracował ostateczny wygląd budynku. Sam budynek Libeskind-Villa jest zlokalizowany w Datteln (Niemcy) i będzie oddany do użytku pod koniec września 2009 r.

Studio Daniel Libeskind opracowało design koncepcji ekologicznego i energooszczędnego budynku, pierwotnie opracowanej przez pracownie proportion GmbH. W przeszłości doświadczenia Daniela Libeskinda z materiałem RHEINZINK® miały swoje odbicie w projektach m.in. Muzeum Żydowskiego w Berlinie oraz Muzeum Felixa Nussbauma w Osnabrück. Przed rozpoczęciem prac zarówno Studio Daniel Libeskind jak i proportion GmbH byli w pełni przekonani co do właściwości materiału RHEINZINK® - poczynając od jego parametrów w zakresie niskiego zapotrzebowania energii podczas produkcji, przez sprawdzony długi cykl życia, po brak konserwacji, idący w parze z wysokim wskaźnikiem ponownego przetwarzania. Te właściwości stawiają cynk w czołówce materiałów odpowiednich do zastosowania w przyszłościowym budownictwie, co zostało uwzględnione przy doborze wszystkich materiałów użytych w projekcie Libeskind-Villa. Przykład? Energia uzyskiwana przez ukryte pod powierzchnią RHEINZINK® kolektory cieplne jest wykorzystywana w kombinacji z energią uzyskiwaną przez geotermiczną pompę ciepła firmy Hautec.

Nowoczesny system zarządzania wodą, polegający na wykorzystaniu wody deszczowej pozwala zaoszczędzić znaczne zasoby wody pitnej. Użyte w projekcie ocieplenie firmy ISOVER, nowość na rynku i zwycięzca w kategorii “Oscar materiałów budowlanych 2009” w Niemczech, pozwala nawet w najgorsze upały uzyskać w budynku Libeskind-Villa wskaźnik przewodzenia ciepła w granicach 40 kfw . W znacznej mierze zarówno konstrukcja wykonana z drewna, jak i poszycie wykonane z płyty OSB firmy EGGER  spełniają najwyższe wymagania ekologii. Ostatnie wytyczne dotyczące przewodnictwa ciepła dla budynków energooszczędnych można zauważyć także w zaprojektowanych otworach okiennych, w których współczynnik ten wynosi 0,9 W/m2/K.

Wykorzystanie zasobów energetycznych z jednej strony, a możliwość ich pozyskiwania z drugiej, odgrywają w budynku Libeskind-Villa bardzo ważna rolę. Przykład? System klimatyzacji oparty o innowacyjną technologię firmy eht-Siegmund jest połączony z systemem RHEINZINK®-Solarthermie, wykorzystującym ciepło energii słonecznej. Tym samym takie połączenie pozwala używać klimatyzację i ogrzewanie razem i osobno.

RHEINZINK świadomie podjął współpracę z wiodącymi niemieckimi firmami z branży instalacji grzewczych, technologii drewna czy branży wykończeniowej. Także przy wyposażeniu wnętrz trwałość idąca w parze z ekologią była w Libeskind-Villa kluczowym kryterium: stolarka okienna, drzwi, podłogi oraz urządzenia oszczędzające wodę z kolekcji firmy Dornbracht zostały dobrane według ostatnich trendów stylistycznych.

Budynek Libeskind-Villa pierwotnie był pomyślany przez architektów z proportion GmbH jako prototyp domu prywatnego. W Datteln ten budynek będzie pełnił dla odwiedzających funkcję recepcji. Już od jesieni RHEINZINK GmbH serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych koncepcją i architekturą budynku do odwiedzenia Libeskind-Villa!  Oprócz pokoi konferencyjnych przewidziano w tym projekcie nowoczesne sale wystawowe, przedstawiające opisy konstrukcji, rozwiązań technologicznych jak i koncepcje wnętrz. W Libeskind-Villa przewidziano też miejsce na przedstawienie 40-letniej historii materiału i technologii RHEINZINK®.

Lata temu rynek budowlany przekonał się o ekologiczności i trwałości produktów RHEINZINK. „Deklaracja Grupy AUB - ekologiczny produkt budowlany wg ISO 14025, typ 3“ potwierdza, że materiał RHEINZINK® posiada niski współczynnik emisji CO2 . Mało tego – w porównaniu do innych materiałów stosowanych na elewacjach i pokryciach dachowych – RHEINZINK® ostatecznie udowadnia, że niski współczynnik emisji CO2 jest możliwy także podczas produkcji! Inne parametry, np. możliwość ponownego wykorzystania w 97% oraz minimalny wpływ na efekt cieplarniany, uplasował RHEINZINK® w czołówce firm!

RHEINZINK®, jako materiał, ma wieloraki zakres zastosowań: obróbki, elewacje, pokrycia dachowe czy systemy rynnowe. Produkty te zostały sprawdzone i są dobrze znane wykonawcom i architektom na całym świecie. RHEINZINK jednak nie poprzestaje na obróbkach i systemach rynnowych, opracowując nowoczesne rozwiązanie, wykorzystujące przewodnictwo cieplne cynku, jako materiału.  Powierzchnia RHEINZINK® przez cały czas pochłania energię słoneczną z zewnątrz (np. z dachu czy elewacji), nagrzewając się czasami do temperatury powyżej 70° C. Opracowany przez RHEINZINK nowoczesny i niewidoczny z zewnątrz system kolektorów cieplnych, mocowanych pod blachą, pochłania ciepło i pozwala na wykorzystanie tej energii w szerokim zakresie zastosowań: od ogrzewania podłogowego po podgrzewanie wody w kranie lub basenie.

RHEINZINK®-SolarThermie zwiększa efektywność wykorzystania energii w Libeskind-Villa przy zasilaniu pompy ciepła i szerokiej gamy urządzeń technicznych. Wstępne analizy pokazują, że proces wykorzystania energii można jeszcze bardziej zoptymalizować wykorzystując energię geotermalną! RHEINZINK®-SolarThermie realnie obniża koszty zasilania i równolegle podnosi wskaźnik EER (energy efficiency ratio). Wykorzystanie źródeł energii odnawialnej w Libeskind-Villa jest optymalnym punktem wyjścia do rozważań nad efektywnym oszczędzaniem energii.

“Architektura jest językiem” – w taki sposób Daniel Libeskind opisuje koncepcję budynku i otoczenia Libeskind-Villa. Projekt odkrywa zamiary, opowiada historie, wywołuje ciekawość i jednocześnie łączy wybitną architekturę, ekologię, styl i trwałość budynku. „Architektura powinna tętnić życiem i być stylem życia” – dodał Libeskind podczas ceremonii wieszania wiechy w Datteln.

Budownictwo energooszczędne jest obecnie na całym świecie najbardziej gorącym tematem do dyskusji. Przy klasyfikowaniu budynku pod względem energooszczędności w przyszłości będzie miało znaczenie zestawienie materiałów i technologii pod względem: wyglądu, ekologii i trwałości. Nie bez znaczenia dla budownictwa przyszłości będzie innowacyjność koncepcji. Zaprojektowana przez Daniela Libeskinda, zrealizowana przez proportion GmbH i RHEINZINK Libeskind-Villa łączy te wszystkie cechy: stylową architekturę, ekologię, trwałość i innowację.

_______________________________________________

Przydatne linki:

Film reklamowy „Podązaj za ideą / Follow your inspiration” http://www.youtube.com/watch?v=eSo7nOL1pIs

Libeskind-Villa - reportaż z uroczystości wieszania wiechy*

Libeskind-Villa – strona poświęcona budowli

www.libeskind-villa.com

_______________________________________________

* Uroczystość zawieszenia wiechy jest tradycją zwyczajowo świętowaną na zakończenie ważnego etapu budowy domu, czyli położenie ostatniego elementu konstrukcji dachu. Na uroczystość wykonawca robót zaprasza wszystkich pracujących przy jego budowie oraz inwestora, czyli osobę, która zleciła jego wybudowanie. Przywilejem inwestora jest przybicie ostatniego gwoździa mocującego tę krokiew, po czym na najwyższym elemencie więźby zamocowano wieniec. Uroczystość była okazją do podziękowania wszystkim uczestnikom przeprowadzonych prac za włożony w nie wysiłek i okazją do wspólnej zabawy. Tradycja nakazywała zebranym liczyć uderzenia młotka przy wbijaniu ostatniego gwoździa (inwestor miał obowiązek poczęstować kierującego pracami tyloma kieliszkami alkoholu, ile razy uderzył młotkiem). Tak się też stało i tym razem…

RHEINZINK

• avatar
    delfina 2009-08-06 21:12:39

Przyznam, że ze współczesnych architektów tego chyba cenię najbardziej. Potrafi połączyć rośliny z nowoczesną architekturą- w którą wchodzi tak szkło jak i metal.Co prawda ten budynek wyglądem mnie nie zachwyca, ale przynajmniej wytycza drogi do budownictwa energooszczędnego.