Kultura » Kultura
Etykieta Chin – Etykieta przy stole
Zobacz więcej zdjęć » |
Polsko - Chiński tłumacz Etykiety
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Trudno o kraj bardziej oddalony kulturowo od Polski niż Chiny. Słyszałem nieraz gdy ktoś używa w Polsce zwrotu: „to jest napisane po chińsku” w odniesieniu do, na przykład, trudnego do zrozumienia, specjalistycznego tekstu. Sam zwrot sugeruje, że Chiny uosabiają dla nas coś niezrozumiałego zarówno w piśmie jak i relacjach.
Na początku warto zaznaczyć, że jedzenie zajmuje ważną pozycję w kulturze Chin. Posiada funkcję świętowania, honorowania swoich gości, integracji i wzmacniania więzi. Złe zachowanie przy stole może przynieść wstyd nam jak i naszej rodzinie oraz, według wierzeń, sprowadzić pecha. Dobre maniery przy stole świadczą pozytywnie o naszym wychowaniu i sprowadzą szczęście na wszystkich partycypujących w posiłku z nami.
- Siadanie
Wybranie samego miejsca przy sole stanowi swego rodzaju rytuał. Po pierwsze, każdy posiłek ma swojego gospodarza nawet wtedy, gdy jemy w restauracji - tak, nie tylko w domu. To ktoś kto zaprasza nas na posiłek i organizuje spotkanie. Ta osoba zapłaci również za wszystkich jedzących (ale o tym później). Każdy posiłek posiada również „gościa honorowego”, czyli osobę o najwyższym statusie społecznym i ta osoba zajmuje najważniejsze miejsce przy stole. Gość honorowy zawsze siada twarzą w kierunku drzwi, zaś najmniej ważna osoba siada siada naprzeciwko niego i zajmuje się komunikacją z obsługą restauracji. Pozostały osoby siadają wedle statusu po prawej i lewej stronie gościa honorowego, ale po tej samej połowie stołu.
- Zamawianie jedzenia
W Chinach obiad je się wspólnie, w rozumieniu, że na stole stoi wiele dań, które każdy próbuje, a nie tak jak u nas, gdzie każdy je po prostu swoje własne danie. Wygląda to trochę podobnie jak w Polsce w trakcie wigilii gdzie np. karpia w galarecie podaje się każdemu i każdy nakłada trochę sobie na talerz. Podczas rozpoczęcia posiłku to gospodarz otrzymuje menu i pyta wszystkich co lubią jeść i to on zamawia dla wszystkich. Często prosi każdego z gości by również zamówił jedno danie. Ale Uwaga: Zamawianie jedzenia tylko dla siebie samego zostanie odebrane jako uraza dla gospodarza. Suma dań na stole powinna być parzysta, gdyż nieparzystą ilość dań jada się jedynie na stypach po pogrzebach i w innym przypadku przynosi pecha. Gospodarz zwykle zamówi za dużo jedzenia by okazać gościom swoją hojność, a goście powinni pozostawić część potraw nie zjedzoną do końca. W ten sposób sygnalizują gospodarzowi, że dobrze ich nakarmił i był hojny. Zupełnie odwrotnie niż w Europie pozostawanie części jedzenia zwykle rozumiemy odwrotnie i może sygnalizować, że nam nie smakowało lub że źle się czujemy.
- Posiłek
Pierwszy jeść zaczyna zawsze gospodarz. W trakcie posiłku Chińczycy nie szczędzą odgłosów, ponownie coś co u nas byłoby przy stole niedozwolone. Mlaskanie i siorbanie (oczywiście nie rozciągnięte do komicznych proporcji) sugeruje, że jedzenie nam smakuje, a dodatkowo ułatwia zaciąganie się aromatami jedzenia. Powinniśmy jednak powstrzymać swój apetyt gdyż wypada nam skosztować po trochu każdego z zamówionych dań, a nie pochłonąć jedno w dużej ilości - tym bardziej, że jeżeli zabraknie przez nas jakiejś potrawy zanim ktoś jej skosztuje, będzie świadczyło to o złych manierach. Jedząc pałeczkami, należy je co jakiś czas odkładać. Nigdy nie wolno ich trzymać w ręce, gdy zaczynamy mówić lub gdy sięgamy po inne danie, jak również nie wolno wskazywać pałeczkami na kogoś lub na coś. Nigdy podczas jedzenia nie można odkładać resztek do miski. Pałeczki wetknięte w jedzenie symbolizują rytualne włożenie kadzideł w miskę ryżu by oddać cześć zmarłym i podczas zwykłego obiadu przynosi wszystkim pecha.
Nadesłał:
w.jagodzinska
|
Komentarze (0)