Technologie » Internet

Firma Embedos wdrożyła system pocztowy dla mieszkańców Powiatu Kościerskiego

Firma Embedos wdrożyła w Starostwie Powiatowym w Kościerzynie system umożliwiający mieszkańcom Powiatu i innym zainteresowanym zakładanie bezpłatnych kont e-mail. Embedos E-mail System to oprócz usług pocztowych także system do zarządzania informacjami zamawianymi przez użytkowników.

System pocztowy wdrożony w Kościerzynie to w pełni funkcjonalna usługa poczty elektronicznej.

Użytkownicy mają do dyspozycji pojemne skrzynki pocztowe do których dostęp możliwy jest z dowolnego miejsca na świecie, dzięki funkcjonalnemu Webmailowi lub za pomocą dowolnego programu pocztowego. Skrzynki pocztowe są chronione systemem antyspamowym, dzięki czemu użytkownicy nie otrzymują niezamówionych reklam.

Założenie konta na serwerze Starostwa jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy wejść na stronę Powiatu Kościerskiego: http://www.powiatkoscierski.pl i wypełnić formularz rejestracyjny.

Serwery Ethernus sercem Kaszub

Podstawą rozwiązania Embedos E-mail Serwer jest platforma programowo-sprzętowa Ethernus, obejmująca autorskie oprogramowanie embedOS (moduł SERWER) opracowane na bazie jądra linuksa, oraz dedykowaną mu platformę sprzętową.

Autorskie oprogramowanie firmy Embedos do zarządzania serwerem pocztowym zapewnia wydajną obsługę nieograniczonej liczby kont pocztowych, pozwala zarządzać ograniczeniami wielkościowymi zarówno skrzynek jak i e-maili. System wyposażony jest w zabezpieczenia antyspamowe (białe, szare i czarne listy, DNSBL) ograniczające otrzymywanie wiadomości śmieci oraz skaner antywirusowy (ClamAV).

Ethernus posiada rozbudowane systemy zapewniające bezpieczeństwo gromadzonych danych - system RAID oraz automatycznie tworzone kopie bezpieczeństwa gwarantują bezpieczne przechowywanie zarówno kont użytkowników, jak i wiadomości pocztowych. Rozwiązanie obejmuje także system subskrypcji newsletterów tematycznych oraz mechanizmy integrujące bazy z programami do zarządzania masowymi wysyłkami e-mailowymi.

Nasze rozwiązanie Embedos E-mail System gwarantuje maksymalne bezpieczeństwo i niezawodność, a jednocześnie zapewnia komfortowe i intuicyjne korzystanie z poczty przez użytkowników” – mówi Łukasz Bieńko, dyrektor generalny firmy Embedos. „Dodając mechanizmy gromadzenia i zarządzania danymi do obsługi newsletterów wdrożyliśmy kompleksowe narzędzie pomocne z bieżącej komunikacji Starostwa z mieszkańcami” - dodaje Bieńko.

Wieści z regionu prosto na skrzynkę
Domena @sercekaszub.pl w której zakładane są konta pocztowe nawiązuje do hasła Powiatu Kościerskiego i podkreśla niezwykłe, geograficzne położenie Kościerzyny. Użytkownicy poczty na bieżąco są informowani o najnowszych imprezach sportowych i kulturalnych, otrzymują wiadomości z urzędu oraz informacje dotyczące turystyki i gospodarki regionu. Co ważne, każdy internauta otrzymuje tylko te informacje, które najbardziej go interesują – podczas zakładania konta może określić jakiego rodzaju wiadomości chciałby otrzymywać.

Jak twierdzi Grzegorz Zabrocki, Starosta Kościerski: „Darmowe skrzynki e-mail e-powiatkoscierski.pl oraz sercekaszub.pl to doskonałe narzędzie promocyjne naszego regionu, ale nie tylko. Dzięki internetowi możemy szybko i tanio komunikować się z mieszkańcami. Poczta e-mail na naszych serwerach to doskonały sposób do przesyłania im ważnych informacji, np. dotyczących remontów dróg, dyżurów aptek czy informacji kulturalnych.”

Antywirus dla każdego użytkownika @sercekaszub.pl (@e-powiatkoscierski.pl)
We współpracy z firmą PS Polska Sp. z o.o. firma Embedos oraz Starostwo Powiatowe w Kościerzynie przygotowali specjalną ofertę dla użytkowników kont. Każdy kto do końca roku założy konto pocztowe w Starostwie otrzyma bezpłatną, trzymiesięczna wersję najnowszego programu Panda Internet Security 2010. Oprogramowanie zapewnia maksymalną ochronę komputera przed wszelkiego rodzaju zagrożeniami internetowymi i posiada w pakiecie kontrolę rodzicielską. Dodatkowo użytkownicy będą mogli przedłużyć licencję na program na specjalnych warunkach.

studio PRowokacja