Dom » Wnętrza

Firma OPUS-M na Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie!

Festiwal Muzyki Filmowej zorganizowany przez Krakowskie Biuro Festiwalowe oraz RMF Classic to jedno z większych wydarzeń jakie miało miejsce w Krakowie w ostatnim czasie.

Impreza w całości dedykowana jest muzyce tworzonej na potrzeby obrazu, a jej uczestnikami są nie tylko polscy artyści, ale również zagraniczni.

„Festiwal Muzyki Filmowej to możliwość bezpośredniego spotkania z mistrzami muzyki filmowej, gwiazdami wielkiego ekranu oraz zdobywcami cennych nagród filmowych, w tym laureatów Oscara. Tym bardziej cieszy nas fakt, że to właśnie nasze meble zostały wybrane jako aranżacja Festiwalu i zapewniły wygodę oraz komfort takim znakomitościom jak Tan Dun, Tom Tykwer, czy Jan A.P. Kaczmarek. Jak podkreślają organizatorzy, niepowtarzalny styl i oryginalne wzornictwo mebli wkomponowało się w niezwykły charakter Festiwalu nadając mu ciekawą formę."- mówi Małgorzata Kasińska, Prezes Zarządu firmy OPUS-M Sp. z o.o.

Największą sensację na Festiwalu wzbudził Tan Dun, pochodzący z Chin kompozytor muzyki klasycznej i filmowej. Zasłynął dzięki ścieżce dźwiękowej do filmu Anga Lee „Przyczajony tygrys, ukryty smok" z 2000 roku. Tym bardziej nie dziwi fakt, że wybór padł właśnie na meble inspirowane sztuką Dalekiego Wschodu, która łączy w sobie egzotyczną tradycję z bogactwem form minionych epok. Eksponowana na festiwalu kolekcja Mahakaria to ciekawa propozycja mebli wykonanych z drewna mahoniowego oraz rattanu z zastosowaniem nietypowego wzornictwa.

„Dzięki plenerowym pokazom na krakowskich Błoniach, jednej z największych w Europie zabytkowych łąk położonych w ścisłym centrum miasta, można było zobaczyć koncerty uznanych kompozytorów muzyki filmowej oraz obejrzeć wyjątkowe dzieła takie jak „Dwie wieże". Mamy nadzieję, że w przyszłym roku też będziemy mieli okazję uczestniczyć w tym niezwykłym dla Krakowa wydarzeniu" - dodaje Małgorzata Kasińska, Prezes Zarządu firmy OPUS-M Sp. z o.o.

Festiwal Muzyki Filmowej ze względu na swoją innowacyjność budzi ogromne zainteresowanie w środowisku filmowym. Popularnością cieszyli się nie tylko wielcy kompozytorzy i ich dzieła, ale również oryginalne meble wkomponowane w tło Festiwalu. Rzesza miłośników muzyki filmowej, która przybyła do stolicy Małopolski, potwierdziła, że Festiwal to nie tylko impreza, ale również promocja kultury Krakowa.

Źródło: OPUS-M Sp. z o.o., www.opusmeble.pl

Aneta Kazanowska