Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

INTERFERIE SA - dane za sierpień 2009

INTERFERIE SA  - dane za sierpień 2009
Tegoroczne lato hotelarsko-turystyczna spółka INTERFERIE na pewno zaliczy do udanych – po dobrych wynikach frekwencji i przychodów w lipcu, także w sierpniu były one wyższe niż w tym samym okresie minionego roku.

Kolejny wakacyjny miesiąc przyniósł wzrost liczby gości w obiektach INTERFERII, a co za tym idzie - również przychody ze sprzedaży. Zarząd spółki poinformował, że w sierpniu tego roku frekwencja w ośrodkach wyniosła 79,46 proc. W porównaniu z sierpniem 2008 roku jest to wzrost o 11 punktów procentowych (wtedy obłożenie ośrodków kształtowało się na poziomie 68,46). Polscy i zagraniczni turyści cenią sobie możliwość wypoczynku nad Bałtykiem albo w polskich Karkonoszach, gdzie w dobrej cenie mają zagwarantowany zarówno pobyt, jak i zabiegi rehabilitacyjne i pielęgnacyjne.

Prawie o pół miliona złotych wyższe są sierpniowe przychody INTERFERII ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów - w bieżącym roku spółka zyskała 5 mln 450,8 tys. złotych, podczas gdy w tym samym miesiącu zeszłego roku były to 4 mln 971,9 tys. złotych. Natomiast jeśli chodzi o wyniki na sprzedaży, tu wzrost jest bardzo znaczący, bo wynosi ponad 75 proc.:

• Sierpień 2008 r. - 975,5 tys. złotych
• Sierpień 2009 r. - 1 mln 741 tys. złotych.

Jeżeli porównamy oba wyniki na sprzedaży, INTERFERIE w ostatnim miesiącu tegorocznych wakacji zarobiły o 766 tys. złotych więcej niż w tym samym czasie rok temu.

- Choć wciąż jeszcze nie znamy wyników za wrzesień, to sądzę, że z tego trzeciego kwartału spółka i akcjonariusze będą bardzo zadowoleni - mówi Adam Milanowski, prezes spółki INTERFERIE. - Wskazują na to bardzo dobre wyniki za lipiec i sierpień, a przecież tegoroczne lato było kapryśne i w powszechnym przekonaniu gorsze od zeszłorocznego. We wrześniu będziemy gościć liczne grupy zorganizowane, także z Niemiec, dla nich ten miesiąc jest wymarzonym czasem na wypoczynek i rehabilitację.

Korzystnie dla INTERFERII przedstawia się także sierpniowe zestawienie przychodu za dostępny pokój (ADR) oraz przychodu za sprzedany pokój (RevPAR) - jest wyraźnie wyższy niż rok temu, zwłaszcza w przypadku drugiego ze wskaźników wzrost wyniósł 32 złote.

Informacja także na www.interferie.pl

izastraczek