Motoryzacja » Transport

Kärcher France z FM Logistic

Współpraca Kärcher France i FM Logistic we Francji zyskuje na znaczeniu. Operator stale staje przed nowymi wyzwaniami wspierając światowy koncern w rozwoju sieci dystrybucji i sprzedaży. Misje logistyczne wykonywane przez FM Logistic generują aż 45% sprzedaży Kärcher France.

Ta wartość stale wzrasta, a w 2011 roku wraz z detaliczną sprzedażą produktów z linii Home&Garden osiągnęła wartość 168 milionów euro.

Zanim firma Kärcher France wybrała partnera logistycznego przedstawiła kilku starannie wybranym dostawcom usług szczegóły dotyczące wymogów z zakresu logistyki.

Elastyczność, szeroka gama umiejętności i kompetencji przyczyniających się do realizacji strategii rozwoju firmy to główne zalety oferty FM Logistic, które w rezultacie zaowocowały nawiązaniem współpracy operatora ze światowym liderem wysokociśnieniowych urządzeń czyszczących. W tej chwili FM Logistic odpowiada za usługi magazynowania oraz dostawy do 12.000 punktów sprzedaży detalicznej w kontynentalnej części Francji, zagranicznych oddziałów oraz agencji, także na terenie Afryki francuskojęzycznej.

- „Praca z tym klientem to ogromne wyzwanie dla nas. Firma nie tylko rozprowadza swoje towary do ogromnej liczby klientów, ale przede wszystkim wymaga od nas odpowiedniego ich przygotowania. Towary z logo Kärcher France przechodzą złożone procesy by spełniać wymogi etykietowania, przygotowania zamówień oraz pakowania. Zadanie dodatkowo komplikuje duża ilość rodzajów produktów, monitorowanych na podstawie numerów seryjnych (w przypadku linii produktów specjalistycznych)” – mówi Thierry REBOURG, kierownik oddziału FM w Fontenay-Trésigny. - “W działaniach handlowych dla tego klienta stykamy się także z dużą sezonowością. Między lutym a majem zanotowano podwójny wzrost zamówień na każdy miesiąc” – dodaje.

Myjki i wieże ciśnieniowe do mycia samochodów, myjki zasilane akumulatorem, zestawy omiatające i urządzenia do mycia szyb dla prywatnych użytkowników, wraz z bogatą gamą preparatów czyszczących, akcesoriów oraz części zamiennych to tylko kilka rodzajów produktów, jakimi zajmuje się FM Logistic. Aktualnie w Fontenay-Trésigny jest dostępny pełen katalog ok. 3000 produktów z logo Kärcher. Początkowo, na działalność Kärcher przeznaczono 8.500m² z 75.000m² powierzchni Fontenay-Trésigny. W tej chwili powierzchnia przeznaczona dla firmy Kärcher France wynosi 12.000m². Na stałe w ramach kontraktu pracuje flota 6.000 samochodów dostawczych dostarczających oraz przyjmujących towary Kärcher. Oddział Fontenay-Trésigny składuje średnio 10.500 palet rozdzielonych między obszar składowania produktów o wysokim obrocie lub wykorzystywanych w systemie przepływu bez składowania, oraz w dziale “oczekiwania” w przypadku pozostałych produktów. Na miejscu przetwarzanych jest w sumie nie mniej niż 170.000 palet przychodzących i wychodzących.

Oprócz opisanych usług magazynowania FM współpracuje także z Kärcher France w zakresie sprzedaży, zarządzając 40% przepływem towarów z Niemiec, a także Rumunii i Litwy.

- „Osiągnięty przez nas wynik sprzedażowy w 2011 roku jest o 15% wyższy w stosunku do roku ubiegłego. Optymistycznie zakładamy, że  to tempo wzrostu powinniśmy utrzymać w nadchodzącym roku” – mówi Prezes zarządu firmy Kärcher France, François MALMANCHE. „Nie byłoby to możliwe bez zaangażowania zespołu FM Logistic i dostosowywania na bieżąco oferty do naszych potrzeb” – dodaje.

To jednak nie koniec. Strony ciągle poszukują nowych sposobów na zwiększenie efektywności działań. W tej chwili trwa ekspertyza mająca udzielić odpowiedzi na pytanie czy możliwa jest realizacja usług z zakresu logistyki w ramach Serwisu Posprzedażowego Kärcher France.

FM Logistic jest założoną w 1967r. francuską firmą, posiadającą 58 centrów logistycznych w Europie i Azji. W Polsce jest ich dziewięć: Mszczonów, Parzniew, Błonie, Tomaszów Mazowiecki, Wolbórz, Wola Bykowska, Jarosty, Chorzów, i Olszowa. Główna siedziba firmy w Polsce mieści się w Mszczonowie pod Warszawą. FM Logistic realizuje usługi precyzyjnie dopasowane do oczekiwań klientów, m.in.: transport krajowy i międzynarodowy oraz szeroką gamę usług magazynowych i co-packingowych. Firma zatrudnia w Polsce 2950 osób, a w całej Europie blisko 14.000. FM Logistic w Polsce to 500 tysięcy miejsc paletowych, 500 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni magazynowej i flota licząca w sumie 2200 pojazdów.

Więcej informacji:

www.fmlogistic.com