Motoryzacja » Samochody

Klub SOS PZMOT – usługi assistance w systemie direct dla klientów indywidualnych

SOS PZMOT – pionier na polskim rynku assistance komunikacyjnego – przygotował innowacyjną ofertę. Klub SOS PZMOT umożliwia klientom indywidualnym samodzielne skonfigurowanie zakresu ochrony, która nie jest powiązana z wymogiem zakupu ubezpieczenia samochodu.

Dotychczas usługi assistance zazwyczaj były w Polsce dystrybuowane w powiązaniu z ubezpieczeniami lub innymi produktami, głównie finansowymi. W ramach Klubu SOS PZMOT klienci indywidualni mogą bezpośrednio nabywać świadczenia assistance drogowego oraz im pokrewne, samodzielnie konfigurując swój produkt. Proces obliczania składki jest przejrzysty, co umożliwia członkom Klubu porównanie cen poszczególnych elementów ochrony z ich subiektywną wartością oraz wybór tych, które sami uznają za przydatne i potrzebne.

Opracowany przez SOS PZMOT „Konstruktor Programów Pomocy” pozwala klientom w prosty sposób wybrać te świadczenia, z których chcieliby móc skorzystać w razie potrzeby. Obok usprawnienia i holowania pojazdu, są to m.in. zakwaterowanie w hotelu dla kierowcy i pasażerów oraz samochód zastępczy. Wszyscy członkowie Klubu otrzymują także dostęp do całodobowych serwisów informacyjnych i concierge oraz mogą korzystać z europejskiego programu rabatowego Show your Card!, obejmującego m.in. usługi turystyczne, motoryzacyjne i gastronomiczne. W niedalekiej przyszłości planowane jest wzbogacenie oferty klubowej o takie świadczenia związane z motoryzacją, jak m.in. usługi rzeczoznawcze, kursy nauki jazdy oraz profesjonalne usługi świadczone przez Stacje Obsługi Pojazdów i Stacje Kontroli Pojazdów należące do Polskiego Związku Motorowego.

W pełni elastyczna oferta Klubu SOS PZMOT pozwala klientom samodzielnie wybrać również okres ochrony oraz jej zasięg terytorialny – od pomocy w całej Europie po interwencję nawet we własnym garażu. Każdy Klubowicz może także sam wskazać, w jakich sytuacjach chciałby korzystać z pomocy SOS PZMOT – np. w razie awarii, kolizji, przebicia opony, utraty kluczyków, braku paliwa itp. Ochronę w ramach Klubu można dowolnie przypisać do osoby (członka Klubu) lub pojazdu – albo połączyć oba te elementy.

Oferta Klubu SOS PZMOT jest dostępna w systemie direct, na stronie internetowej www.sospzmot.pl. Świadczenia można również nabyć za pośrednictwem całodobowej infolinii działającej pod numerem telefonu 0-801-102-801 lub 0 22-532-84-44. Dla ułatwienia zakupu niezdecydowanym, dostępne są także gotowe pakiety usług, powstałe na bazie doświadczeń Polskiego Związku Motorowego w niesieniu pomocy na drodze. Wkrótce pakiety te można będzie nabyć również w bardziej tradycyjny sposób, w wybranych jednostkach PZM.

Obok możliwości samodzielnego skonfigurowania własnego programu pomocy, członkostwo w Klubie SOS PZMOT niesie za sobą wiele innych korzyści dla klientów. Każdy członek Klubu otrzymuje prawo do 15% zniżki na ubezpieczenia Auto Casco oraz domu lub mieszkania oferowane przez Polski Związek Motorowy Towarzystwo Ubezpieczeń Vienna Insurance Group S.A. Ponadto SOS PZMOT stworzył atrakcyjny program lojalnościowy – Autopunkty SOS PZMOT – który zachęca do pozostania w Klubie jak najdłużej, nagradzając stałych klientów punktami wymiennymi na opłacenie składki członkowskiej lub finansowanie kolejnych programów pomocy.

Rynek assistance w Polsce dojrzewa i podobnie jak na Zachodzie, ewoluuje w stronę świadomego wyboru przez klientów zakresu ochrony dokładnie dostosowanego do ich potrzeb – mówi Wojciech Marciniak, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży w SOS PZMOT. – Umożliwiając naszym klientom taki wybór, kładziemy szczególny nacisk na dostarczenie im rzetelnej informacji, na czym polegają poszczególne usługi i w jakich sytuacjach można z nich korzystać. Tym samym chcemy, aby świadczenia zakupione w Klubie SOS PZMOT stanowiły dla jego członków realną ochronę, a pomoc nie była obwarowana wyłączeniami, które de facto uczyniłyby program assistance bezużytecznym.

Idea klubów motorowych świadczących szeroko rozumiane usługi assistance – nie tylko komunikacyjnego – z powodzeniem sprawdza się w krajach europejskich, takich jak m.in. Niemcy (ADAC), Holandia (ANWB) czy Wielka Brytania (AA). ARC Europe – struktura zrzeszająca kluby automobilowe z całej Europy i największa na naszym kontynencie organizacja niosąca pomoc osobom zmotoryzowanym, do której należy SOS PZMOT – obejmuje ochroną ponad 48 milionów klientów oraz niesie pomoc w przeszło 13 milionach spraw rocznie.

SOS PZMOT jest marką należącą do Polskiego Związku Motorowego. Nowoczesne i kompleksowe usługi pomocy dla kierowców i ich pasażerów świadczy od 1993 roku, będąc tym samym pionierem assistance komunikacyjnego w Polsce. Dziś oferta SOS PZMOT obejmuje także m.in. usługi pomocy w domu (assistance domowe), pomocy medycznej (assistance medyczne) oraz pomocy prawnej (assistance prawne). Blisko 60-letnie doświadczenie oraz prestiż Polskiego Związku Motorowego, w połączeniu z profesjonalizmem świadczonych usług sprawiają, że SOS PZMOT jest partnerem czołowych przedstawicieli branży motoryzacyjnej i ubezpieczeniowej w naszym kraju. Wysoką jakość usług SOS PZMOT potwierdza certyfikat EN ISO 9001:2000, a także liczne zdobyte przez firmę nagrody i wyróżnienia.

SOS PZMOT jest również częścią europejskiej struktury ARC Europe, będącej największą na naszym kontynencie organizacją niosącą pomoc osobom zmotoryzowanym. ARC Europe została założona przez wiodące kluby automobilowe w Europie – m.in. niemiecki ADAC, holenderski ANWB oraz brytyjski AA – w których tradycja niesienia pomocy na drodze sięga przełomu XIX i XX wieku. Dziś zrzesza kluby motorowe z 43 krajów, obejmując ochroną ponad 48 milionów klientów oraz niosąc pomoc w przeszło 13 milionach spraw rocznie.

SOS PZMOT