Gospodarka » Żywność

Kluseczki ze Śląska rodem

Kluseczki ze Śląska rodem
Zobacz więcej zdjęć »
Kluski śląskie Kulinari to jedna z tych regionalnych potraw, która szybko podbiła serca, a właściwie żołądki smakoszy w całym kraju, stając się daniem znanym w całej Polsce.

Kluski śląskie, delikatne w smaku, z lekko wyczuwalnym zapachem ziemniaków, sycące i pyszne, mają już swoją wieloletnią tradycję. Choć bywają nieznaczne, regionalne różnice w ich przygotowaniu, niezmiennie kojarzymy je z kluskami przygotowanymi z dokładnie przetartych ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku 4:1 z mąką ziemniaczaną, formowanymi w kulki, z koniecznym wgłębieniem pośrodku i gotowanymi w osolonym wrzątku.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W styczniu 2007 roku w uznaniu smaku i jakości klusek śląskich zostały one wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepis na kluski śląskie był pielęgnowany i przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Według niego wiele gospodyń przygotowuje tę potrawę do dnia dzisiejszego – gości ona nie tylko na niedzielnym stole, ale także na przyjęciach weselnych, chrzcinach, komuniach, a więc na wszystkich ważniejszych uroczystościach rodzinnych oraz w święta.

Sposób przygotowania klusek śląskich Kulinari jest bardzo prosty – wrzucamy je na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy, wyjmujemy po wypłynięciu, kiedy są jędrne i zwarte. Kluski śląskie Kulinari podaje się jako dodatek do dań mięsnych z sosem (np. z roladą śląską lub pieczeniami) albo jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną ze skwarkami lub masłem. Idealnie komponują się z kapustą, zwłaszcza czerwoną. Kluski śląskie Kulinari są idealnym posiłkiem przez cały rok, a warte polecenia są szczególnie o tej porze roku, kiedy jakość i smak popularnych ziemniaków pozostawiają wiele do życzenia. Kluski śląskie Kulinari z powodzeniem potrafią je zastąpić a takie urozmaicenie w codziennym żywieniu z pewnością przyjmą z zadowoleniem wszyscy domownicy, zwłaszcza ci najmłodsi.Kluski śląskie Kulinari zachowują swój niepowtarzalny smak oraz najwyższą jakość, gdyż sporządzane są tradycyjną metodą ręczną.  

Produkt mrożony: Kluski śląskie Kulinari

Cena: 2,99 zł     Waga: 500g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PR Solution

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »