Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

„Księga Dżungli” najlepszą Książką Audio Roku w kategorii: „Dla dzieci i młodzieży”

11 maja 2009 r. w Pałacu Prymasowskim w Warszawie odbyła się gala wręczenia nagród dla najlepszych książek audio roku 2008. I nagrodę w kategorii „dla dzieci i młodzieży” zdobyła książka częstochowskiego Wydawnictwa Promatek pt: „Księga Dżungli”.

Wśród nominowanych w tej kategorii znalazły się takie tytuły jak: „Harry Potter i Insygnia Śmierci”, „Dzieci z Bullerbyn”, „Eragon”, „Nowe przygody Mikołajka”, czy „Porwanie w Tiutiurlistanie”. Zwycięską „Księgę Dżungli” Rydyarda Kiplinga w tłumaczenie Józefa Birkenmajera wyróżnia znakomita interpretacja aktorska Adama Hutyry i wspaniałe piosenki w aranżacji Marcina Nowakowskiego.

O wyborze najlepszych książek audio, spośród 116 nadesłanych propozycji, decydowało jury w skład którego weszli  uznani eksperci reprezentujący różne środowiska twórcze. Znaleźli się w nim m.in.: Jolanta Fajkowska – dziennikarka i publicystka, Janusz Kukuła – wielokrotnie nagradzany reżyser Teatru Polskiego Radia, Andrzej Krusiewicz i Agnieszka Rogińska – wieloletni lektorzy Polskiego Radia.

Konkurs Książka Audio Roku jest pierwszym tego rodzaju wydarzeniem w Polsce, które odpowiada na dynamiczny wzrost popularności książek audio oraz promuje i wyróżnia najbardziej wartościowe nagrania słowa mówionego wydawane przez rodzimych wydawców. Jego organizatorami są Nexto.pl, największy w Polsce dystrybutor książek do słuchania oraz Biblioteka Analiz, firma badająca rynek wydawniczy. Na stronie konkursu www.ksiazkaaudioroku.pl można zapoznać się z pełnymi prezentacjami wszystkich nagrodzonych i nominowanych tytułów. Zarówno sympatycy książek audio jak i osoby, dla których ten format jest jeszcze zupełną nowością, mogą posłuchać fragmentów nagrań oraz przeczytać opisy publikacji.

Matylda Dudek