Zdrowie » Medycyna

Miody MANUKA – natura w walce z chorobami

Miody MANUKA – natura w walce z chorobami
Zobacz więcej zdjęć »
Zmagając się z chorobami warto pamiętać o tradycyjnych środkach zaczerpniętych z bogactwa natury, które poprawiają samopoczucie, a także wzmacniają organizm. Takim środkiem jest Miód Manuka, którego moc możemy wykorzystać w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym, kiedy nie trudno o przeziębienie.

Miody Manuka to w 100% naturalne produkty wytwarzane z nektaru kwiatów nowozelandzkiego drzewa herbacianego - Manuka. Wykazują one wyjątkowe właściwości przynoszące wszechstronne korzyści dla zdrowia i ogólnej kondycji organizmu. Miody Manuka o charakterystycznym smaku, posiadają silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Stosowane są w takich schorzeniach i przypadłościach, jak: gronkowiec i trądzik, wrzody żołądka, bóle gardła i żołądka, infekcje gardła i nosa, trudno gojące się rany i rany cukrowe, egzema, odleżyny, bakterie streptokoki, zespół jelita nadwrażliwego, choroby nowotworowe, zapalenie dziąseł.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W styczniu 2008 r. niemiecki prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej, jednej
z najstarszych i najbardziej prestiżowych niemieckich uczelni, odkrył główny bakteriobójczy element składowy w miodzie Manuka - methylglyoxal. Składnik ten oznaczany jest na etykietach miodów Manuka jako MGO (np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg methylglyoxalu na kilogram miodu). Podczas badań, naukowcy poddali analizie 40 próbek miodów różnego pochodzenia, w tym sześć rodzajów miodu z nowozelandzkiego krzewu Manuka. Okazało się, że poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka były aż tysiąckrotnie wyższe niż w pozostałych przebadanych miodach!

Opierając się na naszych badaniach trzeba powiedzieć, że zagęszczenie methylglyoxalu jest ściśle związane z antybakteryjnymi właściwościami próbek Miodu Manuka. Dlatego też, z naukowego punktu widzenia, zawartość methylglyoxalu może być uznawana do oceniania właściwości antybakteryjnych" - stwierdził prof. Thomas Henle. Miód Manuka to zatem jeden z niewielu produktów żywnościowych, w przypadku którego właściwości zdrowotne, poza podstawową funkcją odżywczą, zostały udokumentowane.

W Polsce obecnie dostępnych jest 5 rodzajów Miodów Manuka:

  • MGO 550+
  • MGO 400+
  • MGO 250+
  • MGO 100+
  • MGO 30+

Miody o symbolach MGO 400+ i MGO 500+ charakteryzują się największą zawartością środka antybakteryjnego. Stosowane są z reguły na poważniejsze dolegliwości, takie jak: wrzody żołądka, bakterie gronkowca, bakterie układu pokarmowego (m.in. Helicobacter), trudno gojące się rany, problemy skórne (m.in. egzema), rany cukrzycowe etc.

Miody o symbolach MGO 100+ i MGO 250+ stosowane są na dolegliwości związane z układem pokarmowym (m.in. IBS), na wzmacnianie odporności organizmu, polepszanie ogólnego stanu zdrowia oraz samopoczucia.

Miód Manuka o symbolu  MGO 30+ jest miodem smakowym.

Miody Manuka są stosowane przy takich problemach jak choroby układu pokarmowego i jelit, wrzody żołądka, helicobacter, gronkowiec, trądzik, egzema, infekcje bakteryjne, zakażenia ran i choroby skóry. Miody Manuka mogą być pomocne w przypadku tych dolegliwości, jednak nie są lekiem ani substytutem leku i nie mogą być stosowane jako jedyna forma leczenia. W przypadku leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego stałą opieką. Informacje dotyczące stosowania Miodów Manuka pochodzą z opinii klientów (wszystkie oryginały opinii dostępne są w siedzibie firmy Propharma Sp. z o.o. oraz na stronie www.miodymanuka.pl), światowej opinii o tych miodach.

Obecnie najczęściej wybieranym typem Miodów Manuka przez polskich konsumentów jest Miód Manuka MGO 400+ (zawierający methylglyoxal na poziomie minimum 400 mg / kg) i Miód Manuka MGO 550+ (zawierający methylglyoxal  na poziomie minimum 550 mg / kg).

Nowozelandzkie Miody Manuka można w Polsce kupić u dystrybutora poprzez stronę www.miodymanuka.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Sigma International (Poland) Ltd Sp. z o.o.
http://www.sigma.com.pl

Komentarze (5)

  • avatar
    angina 2010-06-28 21:15:28

    Mojej babci zrobiły się straszne odleżyny po operacji. Kupiłam jej miód Manuka MG 550+. Zauważyłam znaczną poprawę. Pomyślałam że jak mi pomógł to jej również pomoże i nie myliła się.

  • mientha
    mientha 2010-06-24 09:19:08

    A ja poleciłam zastosowanie miodu mankua koleżance, która nie mogła poradzić sobie z wyleczeniem odleżyn. Szczerze powiedziawszy to ich stan był okropny. Na początku marudziła, że jak nie pomagają inne leki to co może zdziałać taki miodzik. A po dwóch tygodniach w końcu zadzowniła z podziękowaniami za poradę, bo rany zaczęły się goić. Nadal zadziwia mnie skuteczność i siła tego naturalnego leku jakim jest miód.

  • avatar
    angina 2010-04-28 16:39:38

    ja cierpię na zespół jelita wrażliwego i odkąd zaczęłam go stosować muszę przyznać,że mam mniej dolegliwości związane z brzuszkiem. Nie wspomnę już jak bardzo wzmocniła mi się odporność. Chorowałam 4-5 razy w roku. Odpukać od pól roku nie choruję.

  • mientha
    mientha 2009-11-16 21:34:14

    A ja mam ten miód od pół roku. Kupiłam zaintrygowana pojawiającymi się opiniami, dotyczącymi jego wpływu na trądzik. Po systematycznym stosowaniu ilość wyprysków się zmniejszyła. Obecnie biorę go głównie by wzmocnić organizm. Co najważniejsze - działa!

  • avatar
    fiona188 2009-09-28 08:41:25

    te miody są bardzo skuteczne, miałam poważne problemy z żołądkiem, brałam go dwa razy dziennie po łyżeczce, pół godziny przed posiłkiem i moje problemy zniknęły! polecam


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »