Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Najzdolniejsi nagrodzeni

W Warszawie odbyło się wręczenie nagród w IX edycji Konkursu Rzecznika Ubezpieczonych na najlepszą pracę doktorską, magisterską, licencjacką i podyplomową z dziedziny ubezpieczeń gospodarczych i społecznych.

Na tegoroczny konkurs wpłynęło 56 prac obronionych w roku akademickim 2008/2009 w czterech kategoriach: doktorskie, magisterskie, licencjackie i podyplomowe.

Z uwagi na fakt, iż na Konkurs została zgłoszona jedna praca podyplomowa, zgodnie z zapisami regulaminu postępowania konkursowego w tej kategorii nie prowadzono. Zgłoszono je ze wszystkich najważniejszych ośrodków akademickich w Polsce.

Jury, złożone z wybitnych przedstawicieli polskiej nauki, a także praktyki ubezpieczeń, oceniało prace w odrębnych kategoriach. Jury pod przewodnictwem dr Stanisława Rogowskiego, przyznało łącznie trzy nagrody w kategorii prac doktorskich, cztery nagrody w kategorii prac magisterskich, cztery nagrody w kategorii prac licencjackich. Dodatkowo Rzecznik Ubezpieczonych, Fundacja Edukacji Ubezpieczeniowej oraz Przewodniczący Jury przyznali trzy wyróżnienia. Co ciekawe dwa pierwsze miejsca w każdej kategorii zajęli absolwenci poznańskich uczelni.

Po raz pierwszy główną nagrodę w kategorii prac magisterskich ufundowała Grupa Concordia. Otrzymała ją za I miejsce - mgr Marta Wiak za pracę pt. „Koncepcja mikroubezpieczeń w odniesieniu do polskich ubezpieczeń rolnych". Promotorem pracy jest Prof. dr hab. Jerzy Handschke. Praca została napisana na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.

- Grupa Concordia wspiera edukację finansową - mówi Piotr Narloch, Prezes Zarządu Grupy Concordia. - Dlatego właśnie postanowiliśmy docenić ludzi startujących w tym konkursie. Nagrodzona praca pani Marty Wiak została zauważona przede wszystkim ze względu na oryginalny temat i naprawdę dobrze napisaną pracę.

Marta Wiak twierdzi, że ta nagroda jest dla niej wielkim wyróżnieniem i zaszczytem: - Szukając tematu pracy magisterskiej poszukiwałam czegoś nowego i tak trafiłam w internecie na mikroubezpieczenia. Zaczęłam o tym czytać, wgłębiać się w temat. Potem połączyłam je z mikro finansami i ubezpieczeniami rolnymi, które od dawna mnie interesowały. Polisy dla uboższych to w Polsce nisza.

Pani Marta przeprowadziła analizę w oparciu o ankiety wypełniane przez rolników porównując wyniki tego jak działają mikroubezpieczenia w Indiach i Mongolii. -To było mnóstwo pracy. Jeżdżenie z ankietami do rolników, potem opracowywanie wyników. Miałam chwilę zwątpienia, czy podołam, ale się udało, a ta nagroda jest dla mnie świadectwem, że moja praca została zauważona.

Konkurs pod patronatem Ministerstwa Finansów i Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego został zainicjowany w 1998 r. przez Rzecznika Ubezpieczonych. Tematyka prac konkursowych w pierwszej edycji dotyczyła głównie ochrony konsumenta na polskim rynku ubezpieczeń. Od 2000 r. organizatorami konkursu w nowej, rozszerzonej formule są: Rzecznik Ubezpieczonych, który sprawuje opiekę merytoryczną i organizuje prace jury, Fundacja Edukacji Ubezpieczeniowej, wspierająca konkurs od strony organizacyjnej, w szczególności poprzez pozyskiwanie środków na nagrody i organizację dla laureatów staży w zakładach ubezpieczeń, powszechnych towarzystwach emerytalnych i innych instytucjach rynku ubezpieczeniowego oraz Gazeta Ubezpieczeniowa, która jest medialnym patronem tego przedsięwzięcia. Promuje ona ideę konkursu, szeroko relacjonując przebieg prac jury, a także drukując na swoich łamach fragmenty nagrodzonych prac. W dziewięciu edycjach Konkursu zgłoszonych zostało 401 prac, z czego nagrodzono i wyróżniono ponad 134.

Grupa Concordia