Rozrywka i wypoczynek » Sport

Olimpijska Akademia Muszkieterów

Klub Sportowy „Warta” Poznań wspólnie z Grupą Muszkieterów uruchamia program szkoleniowy „Olimpijska Akademia Muszkieterów”. Celem programu jest wyłonienie najzdolniejszych młodych szermierzy, którzy w przyszłości mogliby odnosić sukcesy na Igrzyskach Olimpijskich.

Wierzę, że dzięki rozpoczynającej się 1 czerwca szerokiej akcji promocyjnej mającej popularyzować szermierkę, idee olimpijskie, czyste zasady rywalizacji, a przede wszystkim dobrą zabawę poprzez sport, uda nam się ten cel osiągnąć - mówi Mateusz Witkowski, koordynator projektu z ramienia K.S. Warta Muszkieterowie Poznań.

Projekt „Olimpijska Akademia Muszkieterów" skierowany jest do chłopców i dziewcząt w wieku 8 - 9 lat (rok urodzenia 2000-2001). Zajęcia będą prowadzone w siedzibie Klubu Sportowego „Warta Muszkieterowie" Poznań przy ul. Droga Dębińska 12 w Poznaniu. Kadrę szkoleniową stanowić będą trenerzy sekcji szermierczej Warty-MUSZKIETEROWIE Poznań, a każdy młody szermierz będzie miał do dyspozycji profesjonalny sprzęt szermierczy i sportowy.

- Współpracę z sekcją szermierczą K.S." WARTA MUSZKIETEROWIE" rozpoczęliśmy w ubiegłym roku, kiedy otrzymaliśmy propozycję sponsorowania Europejskiego Festiwalu Szermierki. W tym roku chcielibyśmy stworzyć młodym ludziom odpowiednie warunki do rozwijania swoich umiejętności i talentów sportowych. Wierzę, że dzięki umożliwieniu uczestniczenia dzieciom w treningach oraz zawodach, pod okiem wykwalifikowanych trenerów oraz dzięki korzystaniu ze specjalistycznego sprzętu sprawimy, że dla coraz większej liczby dzieci  ten piękny sport stanie się pasją  życia. Zrobimy wszystko, aby „Olimpijska Akademia Muszkieterów" otworzyła przed młodymi sportowcami drzwi do reprezentacji Polski i medali olimpijskich - mówi Marek Feruga, członek zarządu ITM Polska, spółki do której należą szyldy Intermarché oraz Bricomarché.

„Olimpijska Akademia Muszkieterów" jest realizowana w ramach strategii Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Jednym z jej priorytetów jest tworzenie warunków do rozwoju fizycznego dzieci. Projekt Akademii dla szermierzy idealnie współgra z największą akcją społeczną Grupy „Place Zabaw Muszkieterowie".

Nabór:

Nabór chętnych odbywać się będzie w siedzibie Klubu Sportowego „Warta Muszkieterowie" Poznań przy ul. Droga Dębińska 12 podczas trzech „treningów pilotowych"

• 08.09.2009 (godz.16.00)
  • 15.09.2009 (godz.16.00)
  • 22.09.2009 (godz.16.00)

Zapisy na zajęcia pilotowe odbywać się będą drogą mailową lub telefoniczną:

warta@szermierze.pl

tel. 506 775 804 - Mateusz Witkowski, koordynator programu

Podczas zajęć przeprowadzone zostaną proste testy sprawnościowe mające na celu sprawdzenie zdolności ruchowych przyszłych szermierzy. Z dzieci uczestniczących w „treningach pilotowych" zostanie wyłoniona 20 - osobowa grupa szermierzy zakwalifikowanych do „Olimpijskiej Akademii Muszkieterów".

Pasowanie na szermierza

Uroczyste pasowanie na szermierza odbędzie się podczas Gali Finałowej Europejskiego Festiwalu Szermierki Poznań (14 listopada 2009r.)

Plan treningowy

Zajęcia „Olimpijskiej Akademii Muszkieterów" odbywać się będą we wtorki i czwartki w godz. 16.30 - 18.00 na sali szermierczej K.S. „Warta Muszkieterowie" Poznań, przy ul. Droga Dębińską 12.

Informacje o Grupie Muszkieterów

Grupa Muszkieterów to zrzeszenie niezależnych polskich przedsiębiorców, zarządzających supermarketami spożywczymi Intermarché oraz supermarketami typu „dom i ogród" Bricomarché. Pod względem obrotów jest to największa grupa franczyzowa w Polsce. Kupcy, którzy są jej członkami, realizują koncepcję „przyjaznego sklepu", oferującego niskie ceny i będącego blisko lokalnych społeczności.

Muszkieterowie są obecni w 8 krajach Europy: w Polsce, Francji, Belgi, Hiszpanii, Portugali i na Bałkanach. W 2008 roku obroty Grupy Muszkieterów wyniosły 34,8 miliarda euro.  4 000 sklepów, 3 100 niezależnych przedsiębiorców i 130 000 pracowników sprawiają, że Muszkieterowie uznawani są za czołowych graczy wielkiej dystrybucji oraz są największym zrzeszeniem niezależnych przedsiębiorców w Europie.

ap