Gospodarka » Żywność

Pizza na każdą porę…

Pizza na każdą porę…
Zobacz więcej zdjęć »
Historia pizzy sięga 300 lat wstecz, kiedy to gdzieś daleko na południu Europy uboga gospodyni niedużego domostwa, zmuszona przygotować strawę dla swej rodziny, wymieszała mąkę z wodą i uformowawszy ciasto w okrągły placek, zapiekła go w piecu. Stąd właśnie pierwotna nazwa- picea.

W Polsce włoski przysmak pierwszy raz pojawił się na stole królowej Bony, wzbogacony sosem pomidorowym, ziołami, dodatkami mięsnymi i warzywnymi. Nie trzeba chyba mówić, jak wielki zdobył podziw i uznanie, a także jak apetycznie wyglądał.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Swój ostateczny, do dziś aktualny wizerunek pizza zyskała w 1889r., kiedy to włoski kucharz, Rafaello Osposito, z okazji przyjazdu do miasta królowej Małgorzaty przyprawił placek serem Mozarella. Tak powstała najpopularniejsza pizza- Margherita.           

Dziś ten włoski przysmak występuje pod wieloma postaciami- na cieście grubym i cienkim, z serami i dodatkami przeróżnego rodzaju: owocami morza, tropikalnymi cytrusami, na słono i na ostro. Jeszcze kilkanaście lat temu pizza kojarzyła się nam tylko z pizzerią lub wykwintną restauracją, mało kto przygotowywał ją w domu. Odstraszać mógł dość długi czas dojrzewania ciasta, czy proces wypiekania. Jednak w XXI wieku włoskie dobro narodowe jest u nas równie popularne, co w swej ojczyźnie. Pizzę podaje się nie tylko w lokalach lub zamawia przez telefon. Lodówki w supermarketach pełne są głęboko mrożonych produktów, noszących dumne miano pizzy, choć większość z nich tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego.

Niestety, bardzo wiele z nich nie tylko nie jest robione według tradycyjnych przepisów, ale zaskakuje przy przygotowywaniu ukrytymi za etykietą właściwościami. Zdarza się nieświeże mięso, warzywa, podobnie jak ser, występują w śladowych ilościach, a ciasto przypomina bardziej wyschniętą tortillę, niż prawdziwy włoski placek. Problemem tysiąca niezadowolonych konsumentów zajęła się firma Virtu, specjalista w produkcji gotowych posiłków. I oto otrzymaliśmy Pizzę z pieczarkami - połączenie najprawdziwszej Margherity z delikatnym smakiem pieczarek, który potrafi zachwycić niejedno podniebienie. Pomimo tego, że mamy do czynienia z produktem gotowym, po przygotowaniu Pizza z pieczarkami Virtu zachowuje oryginalny smak i aromat, a także wszelkie wartości odżywcze. Podgrzane ciasto robi się delikatne i chrupiące, a wszystkie składniki smakują jak przed chwilą wyjęte z pieca. Klasyczne połączenie sera i sosu pomidorowego z pieczarkami zadowoli każdego amatora klasycznych smaków, zapraszając jednocześnie kulinarnych ekwilibrystów do wzbogacenia składu pizzy według własnych upodobań. Tworzenie swojej kompozycji jest nie lada frajdą zarówno dla najmłodszych, jak i dla tych trochę starszych, którzy znajdują wiele przyjemności w komponowaniu harmonijnej całości, odpowiadającej indywidualnemu gustowi.  

Przygotowanie klasycznej pizzy zajmuje dosłownie chwilę, jest to więc idealna propozycja na szybki obiad. Ponieważ każde danie Virtu przygotowywane jest z niezwykłą pieczołowitością i dbałością o każdy szczegół, zarówno ten smakowy, jak i wizualny, Pizza z pieczarkami to także uniwersalna przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. 

Produkt: Pizza z pieczarkami

Producent: Virtu Sp.j.

Waga: 475g

Cena: 5,00 zł 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

PR Solution

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »