Gospodarka » Przemysł

Predykcyjne utrzymanie ruchu

Awaria maszyny w każdym przedsiębiorstwie niesie za sobą niestety szereg negatywnych konsekwencji. Oznacza to przede wszystkim opóźnienie w dostawie towaru do klienta oraz wymusza nadgodziny dla załogi produkcyjnej.

Obecne strategii produkcyjne starają się optymalizować procesy usunięcia naprawy, aby jak najszybciej wznowić pracę. W takim przypadku minimalizuje się nakłady finansowe przeznaczone na dział utrzymania ruchu, ale nie zmniejsza to ryzyka wystąpienia usterki. Według innej filozofii produkcyjnej, stosuje się przeglądy maszyn zgodnie z określonym z góry harmonogramem, który nie bierze pod uwagę obecnego stanu urządzeń. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia awarii i zwiększa nakłady finansowe związane z obsługą maszyn. Najnowsze podejście – predykcyjne utrzymanie ruchu, ma na celu całkowite wyeliminowanie awarii maszyn.

Na czym polega predykcyjne utrzymanie ruchu.

Predykcyjne utrzymanie ruchu zakłada serwis maszyny zanim wystąpi spodziewana awaria. Pozwala więc to na podjęcie działań zapobiegawczych co znacznie ułatwi pracę podczas planowania produkcji. W celu ustalenia kiedy występuje ryzyko usterki, należy zebrać z danej maszyny takie dane jak na przykład : ciśnienie, wielkość drgań i wibracji, temperatura, zużycie oleju. Te informacje można pozyskać dzięki zastosowaniu różnego rodzaju czujników, które w czasie rzeczywistym są w stanie monitorować zadane wielkości. Za pomocą modułów IoT, można dla każdej maszyny stworzyć model za pomocą którego, będzie można wyznaczyć z pewną dokładnością, kiedy wystąpi usterka. Analizy pochodzące z modeli mogą być przetwarzane w czasie rzeczywistym na zgłoszenia serwisowe dla działu utrzymania ruchu co zapobiega niespodziewanym awariom. Dzięki analizie danych historycznych pochodzących z maszyn oraz zaistniałych awarii, można optymalizować modele predykcyjne w celu lepszego przewidywania usterek.

Warto podkreślić, że predykcyjne utrzymanie ruchu  posiada wiele zalet takich jak :

1. Zmniejszenie lub nawet eliminacja wystąpienia niespodziewanych awarii w parku maszynowym

2. Zmniejszenie czasów przestojów produkcyjnych

3. Zmniejszenie liczby nadgodzin zespołu produkcyjnego

4. Terminowość realizacji zleceń produkcyjnych

Dodatkowo predykcyjne utrzymanie ruchu może być powiązane z systemami ERP, dzięki czemu zaplanowane z wyprzedzeniem naprawy mogą być odpowiednio wcześnie uwzględnione w planach produkcyjnych co pozwala na optymalizację organizacji pracy.

Więcej na:

DSR