Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Przedświąteczna odsłona akcji Czas na zbiórkę? Naturalnie!

Organizatorzy kolejnej już odsłony akcji „Czas na zbiórkę? Naturalnie!” Fundacja Rosa i AG eko zaprosili w sobotę, 17 grudnia na parking, naprzeciwko wejścia do Parku Handlowego Bielany na zbiórkę elektroodpadów. Każdy kto wziął udział w akcji otrzymał w zamian ekologiczną torbę na zakupy!

Pierwsza, pilotażowa zbiórka, która odbyła się 5 listopada zakończona została sukcesem - zebrano ok. 5 ton zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (ZSEE). Popularność akcji sprawiła, że organizatorzy zbiórki zdecydowali się po raz kolejny dać mieszkańcom Wrocławia i okolic możliwość pozbycia się elektroodpadów zgodnie z obowiązującym prawem.

- Pomimo tego, iż Polacy coraz częściej zwracają uwagę na zagadnienia związane z ochroną środowiska to świadomość ekologiczna jest wciąż niewystarczająca. Dlatego musimy edukować wszystkich zarówno dorosłych jak i dzieci mówi Bohdan Pecuszok, prezes Fundacji Rosa.Po efektach pierwszej zbiórki wiemy, że wartododaje.

Okres przedświąteczny to idealny czas na porządki przy których warto pamiętać, że ZSEE to źródło cennych surowców i materiałów. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że prawo zabrania wyrzucania zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (ZSEE) – nazywanego elektroodpadami – do koszy na śmieci i zwykłych kontenerów. Regulują to przepisy zawarte w „Ustawie o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym” z 29 lipca 2005 r. Producenci oraz importerzy sprzętu elektrycznego i elektronicznego zobowiązani zostali w niej do organizowania, finansowania, odbioru, przetwarzania, odzysku i recyklingu wysłużonych urządzeń. Dodatkowo demontaż ZSEE może odbywać się jedynie w dedykowanych zakładach przetwarzania. Wielu konsumentów nie jest świadomych tego, że sprzedawcy detaliczni i hurtowi mają obowiązek nieodpłatnie przyjąć ZSEE (obowiązuje tu zasada 1:1 – przy zakupie nowego produktu możesz oddać jedno zużyte urządzenie), zaś gminy zobowiązane są do zapewnienia możliwości nieodpłatnego przekazania zużytego sprzętu. Kara za nielegalne pozbywanie się ZSEE wynosić może nawet 5 tys. złotych.

Fundacja Rosa