Rozrywka i wypoczynek » Sport

Rozpoczęły się zapisy do VI Mistrzostw Polski w Racketlonie

W dniach 23-24 maja 2009 r. w ośrodku sportowym „Stacja Nowa Gdynia” w Zgierzu odbędą się VI Mistrzostwa Polski w Racketlonie.

W tym roku, po raz pierwszy mężczyźni wystąpią w 3 kategoriach: Elita, Open i Amatorzy. Jest to podział wynikający z pozycji zawodników na liście rankingowej Polskiej Federacji Racketlona i nawiązuje do klasyfikacji obowiązującej na turniejach międzynarodowych. Kategoria Amatorzy jest dedykowana osobom, które po raz pierwszy chcą wystąpić w zawodach racketlona i na początku swojej przygody z racketlonem chcieliby uniknąć konfrontacji z najlepszymi zawodnikami. Pozostałe kategorie: Kobiet i Seniorów (45+) pozostają bez zmian.

Pod adresem www.racketloncup.pl uruchomiony został serwis internetowy, który pełni rolę biura informacyjnego i prasowego mistrzostw. Za pośrednictwem tej strony zawodnicy zgłaszają swój udział w zawodach.

Mistrzostwa Polski odbywają się pod patronatem Polskiej Federacji Racketlona. Sponsorem sportowym jest Yonex. Opiekę medialną mistrzostwom zapewniają: TVP Łódź, Tenisklub, BadmintonNews.pl, Squashmasters.pl, PingPong.com.pl.

Racketlon to czwórbój rakietkowy wymyślony w latach 90-tych w Skandynawii. Racketloniści rozgrywają mecze, które składają się z czterech setów, każdy w innej dyscyplinie, kolejno: w tenisie stołowym, badmintonie, squashu oraz tenisie ziemnym - od najlżejszej do najcięższej rakiety. W każdym secie obowiązuje identyczny system punktacji, a zwycięzcą zostaje zawodnik, który zdobył więcej punktów, łącznie we wszystkich rozegranych setach w meczu.

Polska Federacja Racketlona
www.pfr.org.pl