Technologie » Internet

Ruszył Walutomat.pl - pierwszy społecznościowy system wymiany walut on-line

Od niedawna polscy internauci mogą skorzystać z serwisu, który umożliwia bezpieczną wymianę walut pomiędzy ludźmi za pomocą Internetu. Walutomat to jeden z pierwszych tego typu serwisów na świecie. W pierwszych tygodniach działania ok. 1000 użytkowników wymieniło, przy jego pomocy, ponad 2 mln zł.

Unikając pośrednictwa banków i kantorów, internauci wymieniają przez Walutomat waluty po kursie średnim bez tzw. spreadu, co pozwala na oszczędności rzędu 2-3 proc. wartości transakcji.

Nasz system przeznaczony jest dla osób, które chcą bezpiecznie, wygodnie i tanio wymieniać waluty bez konieczności ruszania się sprzed komputera. To jeden z pierwszych tego typu serwisów na świecie -  mówi Tomasz Dudziak pomysłodawca i właściciel Walutomatu. – Pierwsze efekty pokazują, że na rynku brakowało takiego narzędzia. Po kilku dniach od startu wymienialiśmy 30 tys. złotych dziennie, po kilku tygodniach wartość wymian podczas jednego dnia sięgnęła już 200 tys. i nadal rośnie – dodaje.

Korzystanie z Walutomatu jest bardzo proste. Transakcje odbywają się za pomocą strony internetowej walutomat.pl, na której użytkownicy rejestrują się i składają zlecenie wymiany walut. Użytkownik określa:

• rodzaj waluty który chce wymienić,
  • rodzaj waluty, którą chce zdobyć,
  • kwotę wymiany,
  • okres trwania zlecenia (7,10 lub 14 dni).

Do transakcji dochodzi, gdy dana oferta znajdzie kontrofertę. Wymiana następuje po kursie średnim obowiązującym w momencie zawarcia transakcji. Pojedyncza oferta wymiany może zostać dopasowana przez Walutomat do kilku kontrofert. Następuje wtedy zawarcie kilku transakcji po kursach średnich, które obowiązywały w momentach ich zawarcia.

Serwis jest bardzo bezpieczny. Tożsamość użytkowników weryfikowana jest przed zawarciem transakcji, gdy przelewają oni środki na konto serwisu. Do wymiany może dojść tylko wtedy, gdy wszystkie strony wymiany zabezpieczyły wcześniej odpowiednie środki na koncie operatora Walutomatu.

Z Walutomatu mogą korzystać zarówno osoby fizyczne jak i przedsiębiorstwa zarejestrowane w Polsce. Konieczne jest jedynie posiadanie kont bankowych w walutach, które mają zostać wymienione.

Walutomat umożliwia wymianę dolarów amerykańskich, euro, franków szwajcarskich i funtów brytyjskich. Twórcy serwisu planują poszerzenie oferty o kolejne waluty w niedalekiej przyszłości.

Korzystanie z systemu jest bezpłatne. W przyszłości twórcy serwisu zamierzają wprowadzić opłaty. Ich wysokość nie wpłynie jednak znacząco na opłacalność używania tego narzędzia. Obecnie użytkownicy ponoszą jedynie koszty związane z przelewami, które można wyeliminować zakładając konto w jednym z banków, w których konto ma operator.

Twórcą i operatorem serwisu Walutomat jest spółka Revelco Sp. z o.o. . Serwis działa na rynku od połowy listopada 2009 roku.

dotpr