Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Tłusty Czwartek z Terravitą

Tłusty Czwartek z Terravitą
Zobacz więcej zdjęć »
Gdyby zapytać o ulubiony i najbardziej wyczekiwany dzień w roku, wielu miłośników słodkości bez chwili wahania wskaże właśnie to święto – Tłusty Czwartek. Dzień, w którym delektowanie się pączkami, faworkami, racuchami i innymi pysznymi deserami, jest w pełni uzasadnione.

A jak jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie to słodkie świętowanie? Terravita ma na to prosty sposób! Puszyste, lekkie oponki serowe, oblane aksamitną, czekoladową polewą. Brzmi pysznie? A smakuje jeszcze lepiej! Co ważne, te wyśmienite oponki są wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Tłusty Czwartek przypada w okresie, gdy zima ustępuje miejsca wiośnie. A czyż to nie doskonała okazja do świętowania? Oczywiście - i to od stuleci. Formy obchodzenia tego święta były różne; zmieniały się również rodzaje tradycyjnie podawanych w tym dniu smakołyków. Współcześnie w Tłusty Czwartek raczymy się wieloma słodkościami, jednak bez wątpienia na tej liście królują pączki.

Historia pączków jest długa i ciekawa. Dość wspomnieć, że dawne pączki w niczym nie przypominały tych dzisiejszych - były twarde i serwowane w wersji wytrawnej. Dziś mamy wiele ich rodzajów, w tym te, charakterystyczne dla kuchni poszczególnych krajów. Amerykańskie donuts, włoskie bomboloni czy hiszpańskie churros to tylko niektóre z nich. Pączki bywają okrągłe, podłużne, w formie oponek, małe bądź większe, smażone lub pieczone, z różnymi dodatkami, polewami, posypkami - a wszystkie równie pyszne.

Coraz częściej zamiast kupować wypieki w cukierni, decydujemy się na ich własnoręczne wykonanie. Warto się o to pokusić w Tłusty Czwartek, tym bardziej, że wyśmienite oponki serowe możemy przygotować w naprawdę krótkim czasie. To prosty przepis, nie wymagający wielu składników, ani długiego wyrabiania i wyrastania ciasta. A efekt? Z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości, tym bardziej, gdy oponki pokryjemy idealnie aksamitną, czekoladową polewą.
Do jej wykonania niezbędna będzie wysokiej jakości czekolada. W zależności od indywidualnych preferencji, możemy wybrać gorzką lub mleczną. Świetnie sprawdzą się tu czekolady Terravita:
Terravita Czekolada gorzka 70% kakao - czekoladowa klasyka o 70% zawartości kakao, idealna dla amatorów wytrawnych nut smakowych. Wyróżnia ją wykwintny, a jednocześnie łagodny smak czystej, gorzkiej czekolady. Został on tak wyważony, by charakterystyczna gorzkość dodawała charakteru, ale nie dominowała. Świetna jako baza polewy,

• Terravita Czekolada mleczna 32% kakao - poduszeczki o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Rozkosznie delikatne, rozpływają się w ustach, dając 100% czekoladowej przyjemności. Idealny wybór dla każdego, kto preferuje tradycyjne mleczne tabliczki bez dodatków lub czekoladowe polewy z wyczuwalnym mlecznym wykończeniem.

Proste, smaczne i szybkie oponki serowe w czekoladzie

Składniki:
• 1 kg białego sera
• 0,7 kg mąki
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 opakowanie proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 400 g (4 tabliczki) czekolady Terravita mlecznej i/lub gorzkiej do wyboru
• do dekoracji opcjonalnie: orzeszki, suszone owoce, wiórki kokosowe itp.
• tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy, słonecznikowy itp.
Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego mąkę, jajka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wyciąć szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć tak powstałe oponki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy lekko przestygną, zanurzyć jedną stroną w rozpuszczonej czekoladzie (lub oblewać wg uznania) i ewentualnie dodatkowo ozdobić orzeszkami, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami itp.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milkas

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »