Dom » Budownictwo

VERSA: Funkcjonalny manipulator od Satela

Razem z nowymi centralami serii VERSA firma Satel zaprezentowała nowe manipulatory LCD dedykowane dla tej rodziny systemów alarmowych.

Manipulator to podstawowe urządzenie pozwalające na komunikację użytkownika systemu alarmowego z urządzeniem sterującym – centralą alarmową. Dlatego niezwykle ważne jest aby poza włączeniem i wyłączaniem czuwania oraz programowaniem całej platformy, urządzenie oferowało szeroki wachlarz możliwości. Tak też jest w wypadku najnowszych manipulatorów LCD przeznaczonych do central z rodziny VERSA.

Urządzenie, dzięki czytelnemu wyświetlaczowi LCD, przekazuje użytkownikowi dokładne i jasne komunikaty na temat zdarzeń i stanu systemu. Wszystko po to aby umożliwić jak najszybszą reakcję. Ponadto manipulator dysponuje opcją szybkiego przełączenia trybów czuwania za pomocą podświetlanych klawiszy funkcyjnych. To bardzo pożądana cecha, szczególnie wtedy, gdy użytkownik chce mieć możliwość szybkiego i łatwego przestawienia czuwania np. z trybu nocnego na dzienny.

Podobnie jest w wypadku ręcznego uruchamiania alarmu napadu, pożaru czy pomocy. Gdy zaistnieje jedno z tych zjawisk zwykle nie ma czasu na brnięcie przez menu manipulatora i wybór kolejnych opcji – włączenie alarmu musi odbyć się szybko i najlepiej za pomocą specjalnych, zdefiniowanych klawiszy. Nowy manipulator dedykowany dla centrali VERSA poinformuje nas także akustycznie o wybranych zdarzeniach, dzięki czemu wiemy, że urządzenie np. odlicza czas do automatycznego uzbrojenia alarmu lub nie ma łączności z centralą. Wszystko po to aby zapewnić swoim użytkownikom bezpieczeństwo i pewność zadziałania w każdej sytuacji.

Matylda Dudek