Motoryzacja » Samochody

Audi na targach motoryzacyjnych w Lipsku

Podczas targów motoryzacyjnych w Lipsku AMI 2009 światową premierę będzie świętował model Audi TT RS Roadster. Od 28 marca do 5 kwietnia, na stoisku Audi o powierzchni 2 100 m2 odwiedzający targi będą mogli zobaczyć 20 modeli seryjnych, dwa samochody studyjne i dwa modele historyczne.

Po raz pierwszy w Niemczech pokazane zostaną: Audi A4 allroad quatro, Audi A5 Cabriolet i S5 Cabriolet oraz Audi R8 5.2 FSI quatro.

Modelem Audi TT RS Roadster, podobnie jak TT RS Coupe, Audi nawiązuje do tradycji samochodów pięciocylindrowych. 2,5 - litrowy silnik z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem benzyny ma moc 340 KM (250 kW) i przyspiesza  ten sportowy model od 0 do 100 km/h w 4,7 sekundy - i to zużywając średnio 9,5 litra. Stały napęd quattro, sportowe zawieszenie i wydajne hamulce czynią z Audi TT RS Roadster prawdziwego sportowca. Ważną rolę odgrywa również lekkie nadwozie, zbudowane głównie z aluminium w technologii Audi Space Frame.  Ten sportowy model trafi do klientów latem.

W związku z jubileuszem 100-lecia marki Audi w Lipsku pokazane zostaną również dwa historyczne modele. Cztery lata trwała modernizacja samochodu wyścigowego Auto Union Silberpfeil Typ D z 1938 roku, który w swojej oryginalnej wersji wygrał dwa wyścigi Grand Prix. Zwiedzający targi będą mogli zobaczyć także model Audi 920 z sześciocylindrowym silnikiem rzędowym o mocy 75 KM, który od grudnia 1938 roku odnosił sukcesy jako sportowy samochód klasy średniej.

Podobnie jak w latach ubiegłych, także w tym roku Audi bierze udział w „AMI Spritsparstunde" ( godzina oszczędności paliwa) oddając do dyspozycji gości dwa e-modele: Audi A3 1.9 TDI e oraz Audi A6 2.0 TDI e. Zwiedzający targi mogą nauczyć się pod okiem instruktorów ekonomicznego stylu jazdy.

W tym roku Audi wspiera specjalną wystawę targową „Gwiazdy Filmu". W szklanej hali wystawione są samochody, które występowały w produkcjach telewizyjnych i filmowych. Audi prezentuje model A8 W12 z filmu „Transporter III".

ap