Technologie » Internet

Bezpłatny hotspot w Odolanowie

Mieszkańcy Odolanowa w Wielkopolsce mogą korzystać z bezprzewodowego internetu w centrum miasta. Bezpłatny hotspot WiFi uruchomiła właśnie spółka providerska ZapNet. To pierwszy niekomercyjny projekt dostępu do globalnej sieci w gminie Odolanów.

Darmowy hotspot obejmuje swym zasięgiem miejski Rynek w Odolanowie oraz okoliczne kwartały ulic. Korzystanie z bezpłatnego internetu jest bardzo proste: wystarczy komputer wyposażony w bezprzewodową kartę sieciową WiFi.

Większość nowoczesnych urządzeń przenośnych, jak np. notebooki, telefony komórkowe czy palmtopy, zgodna jest ze standardem WiFi, a karta bezprzewodowa jest ich integralną częścią. Aby połączyć się z internetem, wystarczy w zasięgu hotspotu Zapnetu włączyć komputer, wyszuka sieć „ZapNet Club" i podłączyć się do niej. Użytkownik nie musi konfigurować połączenia sieciowego, wszystko dzieje się automatycznie. Po wpisaniu do przeglądarki interesującego adresu WWW (np. www.odolanow.pl), użytkownik zostanie przekierowany na stronę logowania do internetu. Wystarczy kliknąć przycisk „Sprawdź swój login", aby otrzymać login i hasło.

- Wszystkim użytkownikom hotspota w Odolanowie zapewniamy bezpłatny, szybki dostęp do internetu - mówi Karol Zapart właściciel spółki ZapNet. - Nad prawidłowym działaniem hotspota czuwa nasz profesjonalny zespół, złożony ze specjalistów wyspecjalizowanych w utrzymaniu, bezpieczeństwie i rozbudowie sieci radiowych.

Uruchomienie darmowego punktu dostępowego w Odolanowie jest oddolną inicjatywą spółki ZapNet, która sfinansowała cały projekt przy wsparciu współpracujących z firmą reklamodawców.

- Bardzo nam zależało na tym, aby na mapie regionu pojawił się bezpłatny hotspot - podkreśla Karol Zapart. - Dostęp do globalnej sieci deklaruje wprawdzie ponad 70 proc. Polaków, jednak w rzeczywistości ponad połowa gospodarstw domowych nie ma łącza internetowego. Nasz projekt gwarantuje dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom i gościom Odolanowa znajdującym się w zasięgu hotspota, sprzyja wyrównywaniu szans społecznych, a także posiada olbrzymi walor informacyjno-edukacyjny: otwiera bowiem drzwi do bogatych zasobów internetu.

Uruchamiając bezpłatny punkt dostępowy, spółka ZapNet korzystała z doświadczenia zebranego w trakcie tworzenia i rozbudowy sieci radiowej w ponad 50 miejscowościach na terenie 6 wielkopolskich gmin. Firma obchodzi w tym roku jubileusz 5-lecia. ZapNet zyskał w tym czasie markę solidnego providera i stabilnego partnera takich firm jak Mikrotik, Cisco, Hewlett-Packard, Ubiquiti Networks czy Freeconet.

Zapnet to firma informatyczna, obecna na rynku od 2004 r. Spółka ma siedzibę w miejscowości Sośnie (wielkopolskie). Świadczy specjalistyczne usługi szerokopasmowego dostępu do internetu w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku. Obsługuje ponad dwa tysiące użytkowników na terenie sześciu gmin. Zastosowana w sieci Zapnet technologia Wi-Fi zapewnia dostęp sygnału internetowego bez konieczności wykonywania instalacji kablowych i światłowodowych.

ZAPNET

ap