Firma » Praca

BM nagrodzony Bursztynową Statuetką Lidera Zarządzania Zasobami Ludzkimi

Firma IBM Polska została uhonorowana Bursztynową Statuetką Lidera Zarządzania Zasobami Ludzkimi w X edycji konkursu organizowanego przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych pod auspicjami Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.

Na sukces IBM Polska składa się wiele czynników. Są wśród nich twórcze metody zarządzania, relacje między zarządzającymi a pracownikami oparte na wzajemnym zaufaniu oraz bardzo wnikliwa rekrutacja pod kątem doboru umiejętności na konkretne stanowiska" - powiedziała Izabela Jagosz-Kuchta, Dyrektor Personalny, IBM Polska.

„Korzystanie z najlepszych i najbardziej nowoczesnych metod zarządzania zasobami ludzkimi wyszukiwanie najzdolniejszych, najlepiej przygotowanych kandydatów do grona naszych pracowników gwarantuje nam dobrą atmosferę pracy, sukces na rynku w zgodzie z wartościami panującymi w naszej firmie." - dodała.

Wybór laureatów poprzedził audyt organizacyjny przeprowadzony przez niezależnych ekspertów z wiodących polskich ośrodków akademickich. Jego wyniki zostały potwierdzone przez Kapitułę nagrody, złożoną z wybitnych przedstawicieli świata nauki i biznesu. W uzasadnieniu przyznanego dla IBM Polska wyróżnienia, zaprezentowanym przez Komitet Oceniający czytamy: Wartości i strategia firmy determinują działania w obszarze strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi. IBM realizuje konsekwentnie tę strategię, której celem jest stworzenie klimatu, w którym pracownicy mogą się rozwijać tworząc zespoły projektowe wspierające wszystkich uczestników rynku. Programy i podejście IBM do zarządzania zasobami ludzkimi wyróżniają się innowacyjnym, a jednocześnie po prostu „ludzkim" podejściem gdzie każdy człowiek jest wartością.

Celem Konkursu organizowanego przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych jest propagowanie wiedzy i najlepszych doświadczeń praktycznych w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi poprzez wyróżnianie organizacji, które odnoszą sukcesy w tej dziedzinie zarządzania.

ap