Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Ferie z fizyką

Samodzielne eksperymenty w laboratoriach, czyli nauka przez zabawę – dzieciaki ze szkół ponadpodstawowych zapraszamy na Ferie z fizyką.

Ferie z fizyką cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem od pięciu lat. Swoje laboratoria, w których na co dzień pracują studenci, otworzy tradycyjnie Wydział Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej.

Doświadczenia poprowadzą pracownik naukowi uczelni raz studenci i doktoranci, a zakres materiału obejmie program rozszerzony z fizyki obowiązujący w szkołach ponadpodstawowych.
- Dzieci będą bawić się prądem, same na przykład łączyć obwody, spuszczać ciała z równi, badać przyspieszenie ziemskie, bawić się będą robotami. Uczyć się będziemy jak fizykę można zastosować w praktyce - opowiada dr inż. Bogumiła Strzelecka, jedna z prowadzących zajęcia. - Ćwiczenia dostosujemy do wieku uczestników, inne dla gimnazjalistów, inne dla licealistów.
Zajęcia odbywać się będą w dniach 2-6 lutego, poniedziałek-piątek, w godz. 9.15-11.30. Koszt: 150 zł. O zapisach decyduje kolejność zgłoszeń.

■ Informacja i zapisy
tel.: 0-58/347 20 06, 0-58/348 60 82; e-mail: bos@mif.pg.gda.pl, dziekanat@mif.pg.gda.pl
■ Wpłaty
Konto PG: PKO BP S.A. I Oddział Gdańsk nr 07 10201811 102271883 6001173, w opisie proszę podać: imię i nazwisko dziecka oraz hasło: Ferie z fizyką

Termin: 2-6 lutego. Przyjąć możemy sześćdziesięciu młodych naukowców.

ap