Motoryzacja » Transport

Floty samochodowe stawiają na internet

Jak wynika z ankiet przeprowadzanych w 2009 r. przez DKV Euro Service, internet jest najlepszą metodą kontaktu z firmami branży transportowej. Ponad połowa nowych użytkowników kart paliwowych dowiedziała się o ich istnieniu właśnie przez strony www.

DKV Euro Service, operator kart paliwowo-serwisowych, od początku 2007 r. przeprowadza analizy profilu swoich nowych klientów. Wnioski z najnowszych ankiet ukazują coraz większą aktywność na rynku transportowym małych i średnich firm. Ponad połowę nabywców kart paliwowych stanowią przewoźnicy posiadający 1-2 pojazdów. Tylko niecałe 7% nowych klientów zarządza flotami z taborem ponad 10 samochodów. Jak informują analitycy DKV, spowodowane jest to nasyceniem kartami paliwowymi wśród dużych przewoźników oraz wyraźnie większym otwarciem na nowe technologie wśród firm małych i średnich.

Zmienia się też sposób pozyskiwania informacji przez menadżerów flot - w poprzednich latach głównym impulsem skłaniającym do wyboru firmy dostarczającej usługi flotowe były opinie kolegów z branży. Obecnie najlepszym narzędziem dotarcia do klientów okazuje się internet. Ponad połowa nowych nabywców kart dowiedziała się o ofercie DKV właśnie dzięki stronom www. Kontakt bezpośredni pozostaje jednak bardzo istotnym czynnikiem - z opinii znajomych i partnerów biznesowych skorzystało 30% ankietowanych.  Natomiast jedna dziesiąta firm zasięgnęła informacji na stacjach paliwowych oraz na spotkaniach branżowych.

Powyższe dane zebrano na podstawie ankiet wypełnianych przez klientów DKV w ciągu 2009 r. Służą one między innymi do gromadzenia informacji o najbardziej aktywnych użytkownikach DKV Card w ramach programu „Podaj dalej, zyskaj więcej!". Ideą programu jest gratyfikacja firm polecających usługi firmy DKV wśród swoich partnerów biznesowych. Ponieważ w tym roku firma DKV Euro Service obchodzi swoje 75-lecie, najlepsi klienci DKV zostali uhonorowaniu podczas październikowej uroczystości, która odbyła się w Pałacu Odrowążów k. Szydłowca.

O DKV Euro Service

DKV Euro Service to międzynarodowy emitent kart paliwowo-serwisowych DKV Card.  W Polsce współpracuje z siecią 3000 stacji paliw i 150 warsztatów. Jest tu bezpośrednio reprezentowana od 17 lat. Firma istnieje od 1934 r i jest  zarazem najstarszą i największą na drogach Europy organizacją serwisową. DKV Card umożliwia bezgotówkowe tankowanie na stacjach różnych marek i dostęp do wielu usług dodatkowych, m.in. serwisów naprawczych, internetowych serwisów mapowych, doradztwa, kalkulatorów opłat drogowych, czy fakturowania netto i zwrotu zagranicznego VAT. Zapraszamy na stronę: http://www.dkv-euroservice.pl/

DKV Euro Service Polska Sp. z o.o.