Społeczeństwo » Społeczeństwo

II Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla szkół i świetlic przyszpitalnych

Rozpoczął się II Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla szkół i świetlic przyszpitalnych pod hasłem „W radosnej krainie barw”. Konkurs został zorganizowany przez Spółkę Magellan wspólnie z Fundacją „Dr Clown”.

Zachęcając dzieci do rozbudzenia wyobraźni, organizatorzy jednocześnie chcą pomóc placówkom medycznym w wyposażeniu szkoły lub świetlicy przyszpitalnej, aby ułatwić realizację zajęć dydaktycznych i organizację czasu małym pacjentom.

Celem konkursu jest rozwijanie inwencji twórczej dzieci i ich zainteresowań plastycznych. Zachęcamy małych pacjentów do przeniesienia się w świat fantazji, nieograniczony szpitalną codziennością i trwającym leczeniem. Pełen radości życia i siły uśmiechu.

W tegorocznej edycji konkursu prace powstawać będą na temat „W radosnej krainie barw".  Nagrodami jest wyposażenie szkoły lub świetlicy przyszpitalnej. Ze szpitalami, które prześlą nagrodzone prace ustalony zostanie zakres wyposażania i przekazany do funkcjonującej w nim szkoły lub świetlicy. Prace konkursowe można nadsyłać do 30 maja 2009 roku.

Patronat nad konkursem objęła Fundacja „Dr Clown", pomagająca chorym dzieciom przebywającym w szpitalach, organizując zespoły terapeutów "doktorów clownów" i przeprowadzając terapię śmiechem oraz zabawą. Wolontariusze Fundacji wezmą również udział we wręczeniu nagród w nagrodzonych szpitalach. Do zwycięskiego szpitala zaprosimy także znaną i lubianą osobę, która wspólnie z wolontariuszami wywoływać będzie uśmiech na twarzach małych pacjentów.

W ramach programu „Na Zdrowie - UŚMIECH"

W tym roku Magellan po raz drugi organizuje konkurs plastyczny dla szkół i świetlic przyszpitalnych. Pozytywne przyjęcie przez szpitale ubiegłorocznego, pierwszego konkursu zaowocowało wpisaniem go jako stałego elementu do prowadzonego przez Spółkę programu "Na Zdrowie - UŚMIECH", obejmującego cykl działań mających na celu umilanie czasu dzieciom przebywającym w szpitalach. „Często podczas organizowanych w ramach projektu akcji i spotkań teatralnych mogliśmy przekonać się, jak duże są wciąż potrzeby świetlic i szkół przyszpitalnych, aby były przyjazne dla małych pacjentów i ile jeszcze można zrobić w tym kierunku" - podkreślają organizatorzy konkursu.

Zapraszamy do odwiedzenia strony www.nazdrowieusmiech.pl, na której można znaleźć wszystkie informacje dotyczące konkursu.

ap