Gospodarka » Żywność
Japoński chrzan może uratować twoje zęby
Zobacz więcej zdjęć » |
Sojusznik ten ma zielony kolor i jest nim chrzan wasabi, którego często dodaje się jako przyprawa do sushi - tradycyjnej potrawy kuchni japońskiej.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak twierdzi główny autor badań Hideki Masuda, wspomniana roślina to bardzo bliska krewniaczka kapusty i brokułów. Zawiera znaczne ilości związków siarki, które hamują ekspansję groźnych bakterii jamy ustnej z rodzaju Streptococcus.
Mikroby te są groźne ponieważ najpierw zaczynają niszczyć szkliwo naszych zębów, a następnie wnikają do ich środka. Wytwarzane przez nie kwasy są na tyle silne, że prowadzą do powstawania ubytków w tkankach zębów.
Substancje odkryte przez Japończyków w chrzanie wasabi występują również - chociaż w mniejszych ilościach - w innych roślinach tak zwanych krzyżowych, takich jak brokuły czy kapusta. Dodajmy, że związki siarkowe, które nadają wasabi charakterystyczny smak i zapach, chronią nie tylko zęby. Ich działanie lecznicze jest o wiele bardziej urozmaicone. Prawdopodobnie zapobiegają one niektórym typom nowotworów złośliwych, hamują powstawanie blaszek miażdżycowych oraz przeciwdziałają astmie oskrzelowej.
Mają także bardzo silne działanie antybakteryjne. Zapewne ze względu na tę ostatnią właściwość w Japonii dodaje się je często do potraw z surowych ryb.
Nadesłał:
Rafal
|
Komentarze (0)