Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Jeszcze więcej KOLOROWYCH BOISK w Szkolnej Pierwszej Lidze

Startuje trzecia edycja ogólnopolskiego programu konkursowego dla szkół podstawowych

Już po raz trzeci Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka S.A. organizuje społeczny program konkursowy KOLOROWE BOISKA... czyli Szkolna Pierwsza Liga. Adresatami projektu są uczniowie szkół podstawowych, a stawką prawdziwe boisko sportowe.

Ideą programu KOLOROWE BOISKA… czyli Szkolna Pierwsza Liga jest stworzenie jak najlepszych warunków i możliwości do uprawiania sportów zespołowych, a przez to, krzewienie sportowego ducha
i zmotywowanie młodzieży do wspólnego organizowania zawodów         i zabaw na świeżym powietrzu. Udział w konkursie – oparty na przedstawieniu w formie pracy plastycznej wymarzonego boiska i barw szkolnej reprezentacji - pobudza uczniów do współpracy i zdrowej, sportowej rywalizacji.

W porozumieniu z kuratorami z poszczególnych województw zaprosiliśmy do udziału w tegorocznej edycji 64 szkoły, które nie mają boiska lub mają obiekt w złym stanie – mówi Łukasz Dobrowolski- Dyrektor ds. Marketingu  z FFiL Śnieżka S.A. W poprzednich latach odzew był ogromny, a prace, które napłynęły na konkurs wzruszające i pełne pozytywnej, młodzieńczej energii. Wierzę, że tym razem będzie podobnie – dodaje Łukasz Dobrowolski. Konkurs ruszył 14 kwietnia.     Na przysłanie prac szkoły mają czas do 18 maja.

A jest o co walczyć, bo główną nagrodą jest prawdziwe, wielofunkcyjne boisko sportowe. To był strzał w dziesiątkę. Dzięki udziałowi w konkursie, dzieci w końcu mają boisko z prawdziwego zdarzenia:
z radością chodzą na lekcje w-f, a na boisku spędzają czas także po zajęciach szkolnych
– mówi Maria Czuchta, dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej w Bobrówku, która jest laureatem ubiegłorocznej edycji. Dzieci są dumne z wygranej, wciąż wspominają uroczyste oddanie obiektu z udziałem Mateusza Borka. Jesteśmy bardzo wdzięczni FFil Śnieżka za nowe boisko – dodaje z uśmiechem Maria Czuchta.

W programie KOLOROWE BOISKA... czyli Szkolna Pierwsza Liga spotykają się: sportowa pasja, zasady fair play i społeczna odpowiedzialność biznesu. Fabryka Farb i Lakierów Śnieżka S.A., Oficjalny Sponsor Reprezentacji Polski w piłce nożnej, postanowiła wspierać także przyszłą kadrę, stawiając na rozwój dzieci i młodzieży w dziedzinie sportu, właśnie poprzez ogólnopolski program społeczny. Zwycięska szkoła jeszcze w tym roku otrzyma boisko wykonane przez profesjonalistów, a dwie kolejne szkoły, których prace zostaną wysoko ocenione przez jury, dostaną nagrody rzeczowe w postaci kolorowych farb do odnowienia sali gimnastycznej lub innych pomieszczeń szkolnych.

Partnerem tegorocznej edycji projektu jest firma TAMEX Obiekty Sportowe S.A. –  profesjonalny wykonawca m.in. wielofunkcyjnych boisk, który w 2008 roku zaprojektował i zbudował taki obiekt dla zwycięskiej szkoły z Bobrówka. Było to dla nas całkiem nowe wyzwanie. Ogromne zaangażowanie dyrekcji szkoły oraz dyrektora wydziału oświaty pomogło nam w załatwieniu spraw formalnych, a lokalna atmosfera sprzyjała budowie. Świadomość celu naszej pracy mobilizowała wszystkich do działania. Gdy zobaczyliśmy radość na twarzach dzieci, postanowiliśmy włączyć się do projektu jako partner – mówi Robert Burzycki, z firmy TAMEX Obiekty Sportowe S.A.

p.wrona

• MartiMed
    MartiMed 2009-05-03 13:49:33

A ja pamiętam akcję malowania jednej siatki wokół ogródków przedszkolnych.