Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Jubileusz Profesora Antoniego Sobczaka

„Chodzi o to, by człowiek robił chętnie to co robić musi, by tego co robić musi nie robił dlatego, że musi, by w robieniu tego co musi, znalazł upodobanie i dzięki temu pracę swą usprawniał, wielokrotnie czyniąc ją wspaniałą” -

słowa filozofa Tadeusza Kotarbińskiego, stały się maksymą życiową prof. dr. hab. Antoniego Sobczaka. Prof. obchodzi w tym roku 45-lecie pracy naukowo-dydaktycznej. W środę, 18 marca 2009 roku odbyła się z tej okazji uroczystość w Wyższej Szkole Logistyki, w której jubilat jest Kierownikiem Katedry Nauk Ilościowych i Przestrzennych oraz Przewodniczącym Senackiej Komisji ds. Oceny Nauczycieli Akademickich.

Profesor Antonii Sobczak urodził się 21 marca 1939 roku w Brodni w powiecie tureckim. Po wojnie osiadł w Szczecinku, gdzie ukończył szkołę podstawową i średnią. Studia podjął w Wyższej Szkole Ekonomicznej, którą ukończył w 1962 roku. W tym samym roku rozpoczął pracę w Katedrze Statystyki i Demografii. Naukowo rozwijał się pod kierunkiem znanego demografa, przewodniczącego Komitetu Nauk Demograficznych PAN – profesora Stanisława Borowskiego. Z jego tez inspiracji podjął studia matematyczne na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Połączenie wiedzy ekonomiczno-matematycznej zaowocowało prowadzeniem zajęć dydaktycznych z takich przedmiotów, jak: wprowadzenie do zastosowań matematyki w ekonomii, statystyka, metoda reprezentacyjna czy prognozowanie gospodarcze.

W 1971 roku Antoni Sobczak uzyskał stopień doktora. W tym okresie, Jego zainteresowania naukowe koncentrowały się wokół szacowania o prognozowania potrzeb mieszkaniowych.

W 1973 roku władze Akademii Ekonomicznej (dziś: Uniwersytetu ERkonomicznego)w Poznaniu powołały Profesora na Kierownika Punktu Konsultacyjnego w Koninie. Pięć lat później powierzono mu obowiązki redaktora naczelnego Wydawnictwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Z czasem okazało się, ze praca wydawnicza stała się pasją Jubilata. Kompetencje oraz ogromne osobiste zaangażowanie jako redaktora naczelnego sprawiły, że Wydawnictwo przez długie lata było przodującym wydawnictwem uczelnianym w Polsce.

Z czasem, w nowo powstałym Instytucie Gospodarki Przestrzennej i Środowiskowej, jako młody naukowiec, ówczesny dr Antoni Sbczak powołany został na Kierownika Zakładu Gospodarki Miejskiej. Stanowisko to, pełnił aż do czasu uzyskania habilitacji.
Od 1998 roku kieruje Katedrą Ekonomiki Przestrzennej i Środowiskowej w Uniwersytecie Ekonomicznym.

Zainteresowania Jubilata podążają dwutorowo. Przede wszystkim szeroko pojęta gospodarka nieruchomościami oraz wycena nieruchomości, jak również wszelkie zagadnienia związane z funkcjonowaniem samorządu terytorialnego, a zwłaszcza gminy, jako piodstawowej jednostki. Wraz z podjęciem pracy w Wyższej Szkole Logistyki w 2001 roku, swoje pasje poszerzył o problemy inwestycji logistycznych.
Z racji swego ekonomiczno-matematycznego przygotowania prof. Antoni Sobczak koordynuje w naszej uczelni nauczanie w zakresie matem,atyki, statystyki, ekonometrii, badań operacyjnych, rachunkowości i finansów. Od chwili powstania WSL jest Kierownikiem Katedry Nauk Ilościowych i Przestrzennych. Jest także członkiem Senatu naszej uczelni oraz Przewodniczącym Senackiej Komisji ds. Oceny Nauczycieli Akademickich.

W skła dokonań naukowych Profesora wchodzą między innymi 4 prace monograficzne, ponad 200 artykułów naukowych i kilkadziesiąt recenzji – w tym takzę na zlecenie Komitetu Badań Naukowych oraz Ministerstwa Nauk i Szkolnictwa Wyższego.
Pod Jego kierunkiem powstało blisko 900 prac dyplomowych i magisterskich oraz 2 prace doktorskie.

- Profesora Antoniego Sobczaka cechuje wyjątkowa skromność, uczciwość, a także pracowitość, aktywność organizacyjna u uporczywe dążenie do celu. To właśnie te cechy Profesora zawsze dodawały Jego współpracownikom pozytywnej energii do działania – mówił podczas uroczystości Rektor Wyższej Szkoły Logistyki, prof. zw. dr hab. Andrzej Korzeniowski. - Takich, jak Ty wspaniałych ludzi znam niewielu; pracuj nadal twórczo oraz żyj długie lata w zdrowiu Drogi Przyjacielu – zakończył przemówienie Rektor.

kmatysik