Firma » Praca

Koniec pokolenia 1 200 zł brutto - raport GazetaPraca.pl

Dzisiejsi studenci są pragmatyczni - chcą pracować w zawodzie zgodnym z kierunkiem studiów, a studia wybierają tak, by w przyszłości zarabiać.

Młodzi zwykle nie chcą wyjeżdżać za granicę, nie chcą również pracować za 1 200 zł brutto w kraju - wynika z raportu przeprowadzonego przez serwis GazetaPraca.pl.

Jak pokazują wyniki badania, młode pokolenie Polaków dobrze wie, że życie zawodowe zaczyna się już na studiach. Aż 77% dzisiejszych studentów planuje łączyć naukę i karierę - pracuje co piąty student w wieku 21 lat. Wśród osób starszych o 2-3 lata pracujących jest jeszcze więcej - 54%. Trzy czwarte studentów powyżej 26. roku życia to osoby aktywne zawodowo.

Koniec pokolenia 1 200 zł brutto
Dzisiejsi studenci nie zgadzają się na warunki płacowe zbliżone do krajowego minimum. Za mniej niż 1 200 zł brutto zgodziłoby się - według badania - pracować jedynie 3% studentów i 7% studentek. Dla większości akceptowalne stawki zaczynają się w przedziale 1 201 zł - 1 800 zł netto (43% studentek i 23% studentów). Kolejne 38% przebadanych mężczyzn przyjęłoby propozycję pracy tylko wówczas, jeśli dostaliby od 1 801 zł do 2 500 zł na rękę. Aż jedna czwarta badanych studentów nie poszłaby do pracy za mniej niż 2,5 tys. zł netto.

Najlepsze dobrze płatne zawody
Obecnie, jak wynika z badania, minęły czasy wybierania studiów według zainteresowań. Dzisiejsza młodzież podchodzi bardzo pragmatycznie do wyboru studiowanego kierunku. Decyzje poprzedzają analizą, jakie mają szanse na pracę w danym zawodzie i ile będą zarabiać. Aż 77% studentek i 75% studentów przyznaje, że wybierając kierunek kierowali się możliwościami pracy związanej z podejmowanymi studiami. Ponad 81% studentów ma zamiar pracować po zakończeniu edukacji w zawodzie związanym z kierunkiem studiów.

Wakacyjna praca w Polsce
Zmianom uległo również podejście studentów do wyjazdów zagranicznych i zarabiania w wakacje. 65% studiujących ma zamiar podjąć pracę podczas wakacji. Jednak aż 69% z nich odpowiada, że nie wyjedzie w tym celu za granicę. Taki sposób na zdobycie pieniędzy wskazuje zaledwie 17% ankietowanych.

Raport „Koniec pokolenia 1200 zł brutto" przygotowany został przez agencję badawczą SYNOVATE Polska na zlecenie serwisu GazetaPraca.pl. Badanie przeprowadzono w dniach 9-19 czerwca 2009 roku na grupie 872 studentów (420 mężczyzn i 443 kobiety).

GazetaPraca.pl to internetowa platforma kariery łącząca tysiące pracodawców, pracowników i kandydatów poszukujących pracy. Z serwisu korzysta miesięcznie prawie 1,3 miliona użytkowników*, którzy mają dostęp do ponad 10 tys.** aktualnych ogłoszeń rekrutacyjnych. Oprócz ogłoszeń, w serwisie znajdują się także porady dotyczące kariery, informacje o rynku pracy oraz część społecznościowa i forum.
GazetaPraca.pl powstała we wrześniu 2006 r. Osoby tworzące serwis czerpią wiedzę o rynku pracy i rekrutacji m.in. z 14-letnich doświadczeń rynkowych dodatku „Gazeta Praca" do „Gazety Wyborczej". Współpraca GazetaPraca.pl z dodatkiem „Gazeta Praca" umożliwia pracodawcom rekrutację za pomocą jedynej na rynku oferty dwumedialnej. Dzięki niej ogłoszenia rekrutacyjne ukazują się w tym samym czasie w serwisie internetowym i w prasie docierając do użytkowników GazetaPraca.pl i prawie 2,4 miliona*** czytelników poniedziałkowej „Gazety Wyborczej" z dodatkiem „Gazeta Praca".
* Megapanel PBI/Gemius, kwiecień 2009.
** Średnia dzienna, dane własne, maj 2009.
*** Polskie Badania Czytelnictwa, wyk: MillwardBrown SMG/KRC, wskaźnik CDT poniedziałek, maj 2009, N=48 302, opracowanie Agora SA

ap