Społeczeństwo » Społeczeństwo

Konkurs Mediatorro 2008 rozstrzygnięty

Zakończyła się pierwsza, warszawska, edycja Mediatorro 2008, konkursu dla gimnazjalistów i licealistów. Projekt promuje wśród młodzieży ideę mediacji. Nad tegoroczną edycją patronat objęła Prezydent m. st. Warszawy, Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Interwencji Prawnej.

Mediatorro 2008 jest pierwszą edycją konkursu, którego głównym celem jest promowanie idei mediacji, a także zwrócenia uwagi na zjawiska związane z rozwiązywaniem konfliktów, dbaniem o relacje w środowisku rówieśniczym, domowym oraz szkolnym. Podczas gali finałowej, która odbyła się 25 marca 2009 r. w Stołecznym Centrum Edukacji Kulturalnej im. KEN, nagrody laureatom wręczyli: Włodzimierz Paszyński, Vice-Prezydent m. st. Warszawy, Witold Klaus, prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej oraz Bogusława Bot, dyrektor Empik School.
Nagrodami były urządzenia multimedialne iPHONE 3G, oraz kursy językowe zapewnione przez Empik School. Każdy uczestnik konkursu otrzymał możliwość udziału w bezpłatnych warsztatach filmowych organizowanych przez Miasto w Komie oraz nagrody niespodzianki ufundowane przez Empik School i Gadu Gadu.

Prace konkursowe dotyczyły jednego z dwóch tematów:

1. Przedstawienia konfliktu, którego uczetnik był świadkiem lub opisać konflikt fikcyjny. Dodatkowo zaproponować działania, które można byłoby podjąć w podobnej sytuacji,
  2. Zaproponować postępowanie, dzięki któremu mediator mógłby pogodzić wybrane przez uczestnika postaci: Batmana i Jokera (Mroczny rycerz), Luke'a Skywalkera i Lorda Vadera (Gwiezdne Wojny) lub Samwise'a Gamgee i Smeagola (Władca Pierścieni).

Wybieraną najczęściej przez młodzież formą była praca pisemna - wśród nich znalazły się prace pisane prozą, wierszowane i scenariusze. Na konkurs zostały nadesłane także dwa komiksy i dwie prace audio-wizualne.

Zwycięzcy
Z Gimnazjum:

• Zdobywcę 1. miejsca: Emiliana Malinowskiego z Gimnazjum nr 72 im. A. B. Dobrowolskiego, ul. Przybyszewskiego 45 w Warszawie,
  • Zdobywczynię 2. miejsca: Alicję Kasprzak z Gimnazjum nr 50, ul. Bema 76 w Warszawie,
  • Zdobywcę 3. miejsca: Bartosza Kurosata z Gimnazjum nr 47 im. J. Piłsudskiego, ul. Grenady 16 w Warszawie.

Z Liceum:

• Zdobywcę 1. miejsca: Huberta Oręziaka z V Liceum Ogólnokształcącego im. Księcia Józefa Poniatowskiego, ul. Nowolipie 8 w Warszawie,
  • Zdobywczynię 2. miejsca: Karolinę Bieniewicz z XCIX Liceum Ogólnokształcącego im. Zbigniewa Herberta, ul. Umińskiego 12 w Warszawie,
  • Zdobywczynię 3. miejsca: Agatę Zarembę z XXXIII Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika, ul. Bema 76 w Warszawie.

Wyróżnienie otrzymały Magda Czernikowska, Katarzyna Czajka, Emilia Goławska z XLVII Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Wyspiańskiego, ul. Międzyborska 64/70 w Warszawie.

W konkursie uczestniczyły również szkoły, rywalizujące ze sobą w kategorii ilości nadesłanych prac. Wśród gimnazjów, najwięcej prac nadesłano z Gimnazjum nr 47 im. J. Piłsudskiego na ul. Grenady 16 w Warszawie, a wśród liceów z XLVII Liceum Ogólnokształcące, im. Stanisława Wyspiańskiego, ul. Międzyborska 64/70 Warszawa.

Nagrodą w konkursie dla szkół jest możliwość uczestnictwa kadry nauczycielskiej w bezpłatnych warsztatach z mediacji i rozwiązywania konfliktów organizowanych przez Stowarzyszenie Interwencji Prawnej.

Prace oceniała kapituła w składzie:

• Cezary Ciszewski - dziennikarz, reżyser; twórca projektu „Miasto w komie";
  • Witold Klaus - doktor nauk prawnych, kryminolog; Prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej; autor wielu publikacji z zakresu prawa, kryminologii, sprawiedliwości naprawczej; laureat Społecznego Nobla Ashoki;
  • Joanna Kubiak - mediatorka sądowa; koordynatorka wielu projektów, mających na celu propagowanie idei mediacji w szkołach;
  • Marek Raczkowski - artysta plastyk; stały rysownik „Przekroju".

Realizacja konkursu nie byłaby możliwa, gdyby nie wsparcie udzielone przez Partnerów Patronem Honorowym konkursu Mediatorro 2008 jest Pani Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy. Partnerem Głównym całego projektu jest Empik School.
Patronat Medialny nad konkursem objęły marki: Gadu-Gadu oraz Nauka.pl. Ponadto, przyjacielskim Partnerem konkursu jest projekt Miasto w Komie realizowany przez Fundację Monte Wideo Foto.

„Masz dobre pomysły? Rozwiąż konflikt! Wygraj sposobem!"
Mediacja to nie tylko środek pozwalający na efektywne i satysfakcjonujące rozwiązanie konfliktu. Spojrzenie na mediacje, jako na zasób wiedzy i wachlarz umiejętności związanych z porozumiewaniem się, pozwala dostrzec potencjał, który przemawia za jej popularyzacją w społeczeństwie.

Uczenie technik mediacyjnych przyczynia się do zwiększania świadomości społecznej w zakresie kontrolowania emocji, asertywności, wyrażania własnego zdania, słuchania i zauważania potrzeb innych osób.

To jedynie niektóre korzyści związane z promowaniem mediacji. Wszystkie natomiast stanowią szansę skutecznego oddziaływania szczególnie na młodych ludzi, którzy potrzebują i poszukują wsparcia oraz wzorców w społecznym funkcjonowaniu.

Przekazywanie suchych faktów, teoretycznej wiedzy, tak popularne w polskim systemie kształcenia, nie przynosi zadowalających rezultatów. Mediatorro, przyjmując formę konkursu adresowanego do młodzieży, skłania młodych ludzi do własnej aktywności.

ap