Zdrowie » Medycyna

Letnie grillowanie

Pora letnia to idealny czas na pyszne grillowanie. Opinii na temat tego czy potrawy z rusztu są zdrowe czy też nie jest wiele. Jedni twierdzą, że grillowane mięsa zawierają mniej tłuszczu, inni z kolei, że potrawy z rusztu nie zawsze i nie dla każdego są dobre. Co jest prawdą, a co mitem?

Od pierwszych cieplejszych dni wiosny, aż do początków jesieni chętnie grillujemy w ogrodzie, na działce, na balkonie, nad jeziorem, z sąsiadem i z rodziną. Każdy powód i miejsce jest dobre by zjeść smacznie i zdrowo.Polacy grillują przede wszystkim mięsa – od skrzydełek, kiełbasek i szaszłyków począwszy, na karkówce i kaszance skończywszy. Coraz bardziej popularne stają się również grillowane warzywa, np. cukinia czy papryka. Do tego obowiązkowo zimne piwo, czasem z malinowym sokiem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Nie dla każdego

Potrawy z rusztu niekoniecznie każdemu mogą wyjść na zdrowie. Dla osób cierpiących na problemy gastryczne beztroskie grillowanie może zakończyć się zgagą. Jest to ostre pieczenie za mostkiem, któremu nierzadko towarzyszy zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Najczęściej wywołują je tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre potrawy (22 proc.)[1], czyli np. dobrze doprawione mięso z rusztu, polane ketchupem lub musztardą. Czy to oznacza, że mając „delikatne żołądki” jedynym wyjściem jest całkowita rezygnacja z wakacyjnego grillowania? Zanim zdecydujemy się na tak drastyczny krok, spróbujmy zbawiennego działania chłodnej, niegazowanej wody. Podczas jej picia, sok żołądkowy, który dotarł do przełyku, jest spłukany, a tym samym ostre palenie – ugaszone. Można również sięgnąć po środki dostępne w aptekach bez recepty. Ważne by działały szybko – optymalnie już po 3 minutach od spożycia, nie zaburzając przy tym procesów trawiennych. Takim lekiem jest np. Gaviscon, zawierający alginian sodu. Dostępny jest w formie tabletek do rozgryzania i żucia oraz w postaci zawiesiny doustnej w butelce i praktycznych saszetkach. Bezpieczny dla kobiet w ciąży, przynosi ulgę już po 3 minutach[2].

Grill pod kontrolą

Potrawy z rusztu faktycznie mogą być zdrowe, ale przy zachowaniu pewnych reguł podczas ich przygotowywania. Po pierwsze dieta z grilla powinna być urozmaicona. Jej podstawą nie mogą być tylko mięsa, ale również warzywa – w tym także te świeże. Pamiętajmy również, że podczas grillowania produkty tracą tłuszcz, ale nie zupełnie. Z tego powodu najlepiej grillować chude mięsa np. z indyka, kurczaka czy ryby. Bardzo ważne są również warunki higieniczne podczas przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu. W sprzyjających warunkach (wysoka temperatura, niektóre grupy produktów, w tym surowe mięsa), mikroorganizmy mogą mnożyć się bardzo szybko. W efekcie grożą nam zatrucia pokarmowe, których pierwszym objawem są bólu brzucha, mdłości, wymioty. Stosując zasady higieny przy zabawach kulinarnych na świeżym powietrzu, zmniejszymy ryzyko takich dolegliwości.

Kontakt dla prasy:

Agata Nowickaemail: agata.nowicka@multipr.pl mobile: 604 796 808 

Lek Gaviscon o smaku mięty, Gaviscon o smaku mięty TAB, Gaviscon o smaku mięty Saszetki (kategoria dostępności - OTC) wskazane sądo leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga, niestrawność (związana z refluksem), na przykład po posiłkach, w czasie ciąży a także u pacjentów z objawami związanymi z refluksowym zapaleniem przełyku. Unikalny mechanizm działania leku, który po połączeniu z kwasem żołądkowym tworzy warstwę żelu kwasu alginowego, blokuje przedostawanie się treści żołądkowej do przełyku. Lek szybko zwalcza uczucie zgagi przynosząc ulgę już po 3 minutach. Dzięki naturalnym składnikom i mechanicznemu sposobowi działania, Gaviscon może być stosowany przez kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Gaviscon jest światową marką firmy Reckitt Benckiser. Lek  z ponad 40. letnim doświadczeniem jest obecny w 38 krajach. W 13. z nich stał się liderem wśród leków bez recepty stosowanych na problem zgagi.  Od stycznia 2011 roku jest dostępny w aptekach dla polskich pacjentów.

Lek w Polsce dostępny jest w postaci:

·  zawiesiny doustnej o smaku mięty (500 mg + 267 mg + 160 mg)/10 ml - opakowanie 12 saszetek. Sugerowana cena leku: 14.99 zł (1,25 zł w przeliczeniu na jedną saszetkę).

·  zawiesiny doustnej o smaku mięty (500 mg + 267 mg + 160 mg)/10 ml – butelka 150 ml. Sugerowana cena leku: 14.99 zł.

·  tabletek do rozgryzania i żucia o smaku mięty (250 mg +133,5 mg + 80 mg) – opakowanie: 8 szt. i 16 szt. Sugerowana cena leku: tabletki 8 szt. – 6.49 zł, tabletki 16 szt. – 10.99 zł. Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Zawiesina doustna (w butelce i w saszetkach):

Gaviscon o smaku mięty, Gaviscon o smaku mięty Saszetki, Natrii alginas + Natrii hydrogenocarbonas + Calcii carbonas, (500 mg + 267 mg + 160 mg)/10 ml, zawiesina doustna. Wskazania do stosowania: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga i niestrawność, na przykład po posiłkach lub w czasie ciąży. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, w tym estry hydroksybenzoesanów (parabenów). Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A

Tabletki do rozgryzania i żucia:

Gaviscon o smaku mięty TAB, Natrii alginas + Natrii hydrogenocarbonas + Calcii carbonas, (250 mg + 133,5 mg + 80 mg), tabletki do rozgryzania i żucia. Wskazania do stosowania: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, takich jak odbijanie, zgaga i niestrawność (związana z refluksem), na przykład po posiłkach lub w czasie ciąży lub u pacjentów z objawami związanymi z refluksowym zapaleniem przełyku. Przeciwwskazania: Ten produkt leczniczy jest przeciwwskazany u pacjentów ze znaną lub podejrzewaną nadwrażliwością na substancje czynne lub którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

Nr ewidencyjny: PL/2012-06/08

* Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.



[1] Badanie zrealizowane przez TNS OBOP w dn. od 8 do 15 lutego 2012 r. na reprezentatywnej losowej ogólnopolskiej próbie 1000 osób w wieku 15 i więcej lat. Technika badania to CAWI
[2] Dotyczy zawiesiny doustnej Gaviscon.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

multi_comm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »