Motoryzacja » Samochody

NISSAN GT-R - Samochód Wyczynowy Roku 2009

Tytuł Wyczynowego Samochodu Roku za unikatowe połączenie przystępnej ceny, osiągów, atrakcyjnego wzornictwa i supernowoczesnej technologii.

W Londynie ogłoszono wyniki prestiżowego plebiscytu What Car? Awards 2009. Samochodem Wyczynowym Roku został Nissan GT-R, pokonując Audi R8 i Ferrari 430 Scuderia.

To ważny wyraz uznania dla samochodu, który dzięki przystępnej cenie pozwala praktycznie każdemu cieszyć się szybką jazdą oraz imponującymi osiągami dzięki znakomitym właściwościom jezdnym.

Redaktor naczelny What Car? Steve Fowler wyjaśnia: „W tym samochodzie nawet przeciętny kierowca nie może czuć się nieswojo, a bardzo dobry kierowca będzie miał ochotę w pełni wykorzystać możliwości samochodu. Dlatego właśnie nasz wybór padł na ten model". „Niektórzy uważają, że w supersamochodzie zasługującym na to miano nie ma miejsca na praktyczny układ czterech foteli, a przyzwoity bagażnik to już profanacja - kontynuował Fowler. „Bez wątpienia jednak GT-R to najbardziej efektowny supersamochód w pełnym tego słowa znaczeniu, bez względu na przedział cenowy".

Pod atrakcyjnym nadwoziem kryje się unikatowy zespół napędowy, którego sercem jest ręcznie montowany silnik o mocy 485 KM i maksymalnym momencie obrotowym 588 Nm. Sześciocylindrowa widlasta jednostka o pojemności 3,8 litra współpracuje z pierwszą na świecie, sterowaną manetkami przy kierownicy sześciostopniową skrzynią biegów z podwójnym sprzęgłem, zamontowaną z tyłu w układzie transaxle oraz zaawansowanym napędem na cztery koła, sterowanym wyrafinowanymi układami elektronicznymi, które nie odbierają jednak kierowcy radości z prowadzenia pojazdu.

„GT-R odnosi fenomenalne sukcesy od chwili wprowadzenia modelu na rynek brytyjski, a nagroda What Car? jeszcze bardziej podkreśla jego status supersamochodu" - mówi Paul Willcox, Dyrektor Zarządzający Nissan Motor (GB) Ltd.

Uwagi redakcyjne:

Nagrody dla modelu GT-R:

• Samochód Roku 2008 polskiej edycji Playboya w kategorii Auto dla Twardziela
  • Najlepszy supersamochód - Top Gear - styczeń 2008r.
  • Auto Express, nagrody w kategorii nowych samochodów - Samochód sportowy roku - sierpień 2008r.
  • Autocar - Samochód Roku dla Kierowcy- wrzesień 2008r.
  • Auto Express - Samochód Wyczynowy Roku - październik 2008r.
  • Japanese Performance - Samochód Roku - grudzień 2008r.
  • Evo - Samochód Roku - listopad 2008r.
  • Vehicle Dynamics International - Samochód Roku - listopad 2008r.
  • Performance Car - Samochód Roku - grudzień 2008r.
  • CAR magazine - Najlepszy Samochód Roku 2008

ap