Motoryzacja » Samochody

Nowy Ford Fiesta laureatem międzynarodowej nagrody w dziedzinie wzornictwa

„Najnowszy Ford Fiesta należy do najbardziej stylowych samochodów na świecie.” Tak brzmi werdykt 28 wiodących projektantów i ekspertów w dziedzinie wzornictwa z 19 krajów, którzy przyznali nowemu, efektownie prezentującemu się modelowi Forda nagrodę „red dot” w dziedzinie wzornictwa przemysłowego.

W werdykcie jury złożonego z ekspertów w dziedzinie wzornictwa czytamy, że linia nadwozia i stylistyka nowego Forda Fiesta wyróżnia się „nowatorstwem i dynamiką".

Nagrody „red dot" są wręczane corocznie przez centrum projektowania i wzornictwa Design Zentrum Nordrhein Westfalen z siedzibą w Essen w Niemczech. Program „red dot" należy do najbardziej znanych i najbardziej prestiżowych programów promujących nowoczesne projektowanie i wzornictwo.

Niezależni jurorzy oceniają każdy ze zgłoszonych projektów, biorąc pod uwagę szereg kryteriów, wśród których są między innymi: innowacyjność, pomysłowość projektantów, funkcjonalność oraz jakość. Do edycji konkursu za rok 2009 przyjęto 3231 zgłoszeń z 49 krajów. Ford Fiesta znalazł się wśród produktów, które otrzymały „czerwoną kropkę" za szczególnie wyjątkową wartość wzornictwa.

Nagrody, które według organizatorów są „uznanym w skali międzynarodowej świadectwem najwyższej jakości wzornictwa" są przyznawane w trzech kategoriach: wzornictwo produktu, projekt w dziedzinie komunikacji oraz koncepcja stylizacyjna. W ramach każdej z tych kategorii wyróżnia się 17 grup produktów obejmujących niezwykle szeroką paletę artykułów i dóbr, od mebli po przyczepy kempingowe, od zegarków po komputery.

Wśród samochodów, które w poprzednich latach zdobywały tę nagrodę były między innymi: Maserati Quattroporte, Mercedes R-Klasse oraz Lamborghini Murcielago Roadster.

- Jesteśmy niezmiernie zadowoleni nie tylko z faktu otrzymania tak prestiżowej nagrody, ale także z coraz dłuższej listy nagród i wyróżnień, które stają się udziałem najnowszego Forda Fiesta - powiedział Martin Smith, dyrektor działu projektowania Ford of Europe. - Szczególnie cieszy nas fakt, iż nasza najnowsza propozycja w segmencie aut małych znalazła uznanie w oczach wiodących projektantów na świecie, właśnie za innowacyjną i pełną ekspresji stylistykę.

- Wyniki naszych badań dowodzą, że bez względu na to czy nabywcą samochodu jest mieszkaniec Mediolanu, Pekinu czy Nowego Jorku, styl jest najważniejszym kryterium decydującym o wyborze samochodu. Najnowszy Ford Fiesta z pewnością jest samochodem stylowym, charakteryzującym się jednocześnie bardzo wysoką jakością - dodał Martin Smith

Nagroda „red dot" w kategorii wzornictwa jest najnowszym z długiej serii wyróżnień, którymi uhonorowano nowego Forda Fiesta. Nowy Ford został między innymi uznany Samochodem Roku 2009 przez brytyjski magazyn „What Car?". Z kolei czytelnicy niemieckich magazynów „Guter Rat" i „SUPERillu" nagrodzili Forda Fiesta ECOnetic nagrodą Auto der Vernunft 2009 („Samochodowy rozsądny wybór 2009") w uznaniu walorów ekologicznych i użytkowych oraz oszczędnego zużycia paliwa. Na początku tego miesiąca Ford Fiesta znalazł się także w gronie trzech finalistów ubiegających się o światową nagrodę 2009 World Car Award - zwycięzca tej cennej nagrody zostanie ogłoszony w przyszłym miesiącu w Nowym Jorku.

Ford Fiesta od wielu lat jest synonimem wzornictwa na najwyższym poziomie, a także wysokiej jakości i wysokich walorów użytkowych w stosunku do ceny. Dziś najnowszy Ford Fiesta, dzięki efektownej linii nadwozia, nowoczesnej stylistyce w konwencji kinetic design oraz rewelacyjnym własnościom jezdnym, stanowi godną kulminację liczącego trzy dziesięciolecia dorobku Forda Fiesta.

­- Nowa stylistyka kinetic design w dużej mierze definiuje oblicze nowego Forda Fiesta, dając mu ważne miejsce w nowej rodzinie modeli Forda. To stylistyka, która poprzez swój odważny i wysoce zindywidualizowany charakter idealnie odzwierciedla własności jezdne samochodów Ford, które dziś należą do najbardziej cenionych na rynku - podkreślał Martin Smith.

Samochód na miarę wyzwań globalnego rynku

Potwierdzeniem dobrze znanej prawdy, że udanie zaprojektowany produkt jest gwarancją dobrych wyników sprzedaży jest fakt, iż w ciągu siedmiu miesięcy, które upłynęły od europejskiej premiery najnowszego Forda Fiesta w sierpniu ub. roku, do nabywców trafiło już 117 tys. egzemplarzy tego modelu.

Ford Fiesta został przyjęty z ogromny zainteresowanie nie tylko w Europie. Mimo iż został zaprojektowany i skonstruowany w Europie, Ford Fiesta jest pierwszym modelem opracowanym przez Ford Motor Company jako samochód autentycznie spełniający potrzeby rynku globalnego. Juz niedługo Ford Fiesta trafi do nabywców na kilkudziesięciu rynkach całego świata.

Na początku tego miesiąca miała miejsce oficjalna prezentacja Forda Fiesta w Chinach. Zapotrzebowanie na nowy samochód zgłaszane jeszcze przed oficjalną premierą przeszło najśmielsze oczekiwania po tym jak wiele tysięcy chińskich odbiorców złożyło zamówienia zanim samochód stał się oficjalnie dostępny na tamtejszym rynku. O zainteresowaniu świadczy także fakt, iż ponad 1,2 mln osób pobrało z chińskiego portalu internetowego www.qq.com pliki muzyczne przygotowane na premierę Forda Fiesta. Film video pokazujący nowego Forda Fiesta zanotował ponad 6,8 mln wyświetleń na portalu www.Youku.com, będącym chińską wersją popularnego serwisu YouTube.

Chiny są pierwszym rynkiem na świecie, na którym pojawił się Ford Fiesta w 4-drzwiowej wersji sedan. Zarówno wersje sedan jak i 5-drzwiowy hatchback zjeżdżają z taśmy montażowej supernowoczesnych zakładów spółki Changan Ford Mazda Automobile Company w Nankinie w Chinach.

Fabryka w Chinach nie będzie jedynym zakładem produkującym Forda Fiesta na potrzeby odbiorców w Azji. W przyszłym roku rusza także montaż Forda Fiesta w zlokalizowanych w Tajlandii zakładach spółki Auto Alliance, utworzonej jako joint-venture Forda i Mazdy.

W Europie najnowszy Ford Fiesta jest produkowany w zakładach Forda w Kolonii oraz w hiszpańskiej Walencji. Egzemplarze Forda Fiesta wytwarzane w Kolonii są eksportowane także do Południowej Afryki, Australii i Nowej Zelandii.

Fabryka Ford Motor Company w miejscowości Cuautitlan w Meksyku będzie wytwarzać Forda Fiesta na potrzeby rynku pólnocnoamerykańskiego. Odbiorcy amerykańscy będą mieli do wyboru dwie wersje nadwoziowe: sportowo prezentującego się hatchbacka oraz wersję sedan. Produkcja ruszy w Cuautitlan w 2010 roku. Obecnie trwają prace nad oddaniem do użytku zintegrowanej tłoczni oraz wyposażenia montowni w nowe maszyny i oprzyrządowanie. Na długo przed premierą Forda Fiesta w USA tysiące potencjalnych nabywców nowego modelu już dziś mają możliwość przekonania się o walorach nowego samochodu. W ramach programu noszącego nazwę „Fiesta Movement" blisko 100 wybranych przez Forda osób, będzie miało możliwość testowania nowego Forda Fiesta i dzielenia się swoimi doświadczeniami i wrażeniami na forum różnych serwisów i portali społecznościowych, dostarczając tym samym firmie Ford bezcennych opinii użytkowników jeszcze przed oficjalnym wprowadzeniem samochodu na rynek. 100 egzemplarzy Forda Fiesta przeznaczonych do testów w ramach tego właśnie programu zmontowano niedawno w zakładach w Kolonii.

ap

• avatar
    cezary 2009-03-24 22:23:39

Łał, aż tyle sprzedanych egzemp., to faktycznie sukces. Na fiestę patrzę się z przyjemnością, choć wolę trochę większę auta. Myślę, że spisuje się dobrze nie tylko na war. miejskie.

• avatar
    kreska 2009-03-24 11:02:34

Owszem ładny jest nowy fiesta ale czy jest najbardziej stylowy na świecie to nie wiem i nie chciał bym tego podważać. Jedno natomiast wiem, mi ten model fiesty odpowiada i z chęcią bym się umówił na jazdy próbne albo po prostu wybiorę się do salonu żeby go dobrze poznać zobaczyć z bliska. Dobre auto dla rodzinki - wyjazdy, praca, zakupy i przy okazji ma ładny wygląd za który został nagrodzony.