Technologie » AGD - RTV

Precyzyjna nawigacja z rozrywką w nowym urządzeniu multimedialnym Clarion NX509E

Clarion, lider w produkcji systemów car audio i nawigacji przedstawia najnowsze multimedialne centrum rozrywki samochodowej - NX509E.

Model ten, w coraz bardziej popularnym rozmiarze 2-DIN, łączy w sobie odtwarzacz DVD, 7-calowy ekran z dotykowym sterowaniem oraz wbudowaną nawigacją GPS.

NX509E scala multimedialną wiedzę i doświadczenie firmy Clarion.

Bogactwo funkcji, od nawigacji samochodowej po dwustrefową rozrywkę audio wideo, obsługiwane jest za pomocą nowego intuicyjnego interfejsu użytkownika. Ilość stałych przycisków jest ograniczona do trzech najczęściej wykorzystywanych, co przyczynia się do estetycznego wyglądu tego modelu.

Moduł nawigacyjny działa na bazie znanego z przenośnych urządzeń Clarion oprogramowania iGO8.3 i łączy w sobie bogatą bazą danych mapowych i punktów POI dla 44 europejskich krajów. Dostępne są także wszystkie najnowsze funkcje jak „Text to Speach" - wypowiadanie nazw ulic wyświetlanych na ekranie, również w języku polskim (np.: „za 150 metrów skręć w lewo w ulicę Marszałkowską...") czy wyświetlanie znaków drogowych przy rozjazdach na autostradach. Dane mapowe zawierają realistyczne widoki 3D - budynki, punkty orientacyjne oraz ukształtowanie terenu w całej Europie.

Wszystkie komunikaty nawigacyjne są automatycznie wyświetlane i wypowiadane dokładnie wtedy, kiedy potrzebujesz. Aktualizacji map czy wprowadzenia danych o fotoradarach w łatwy sposób można dokonać za pomocą karty SD i dedykowanego do jej obsługi slotu za ekranem urządzenia. Sekcja audio wyposażona jest w funkcję BBE-MP, dzięki której przywracane są szczegóły i niuanse dźwięku utracone podczas kompresji do formatów MP3 czy WMA. O wysoką jakość odtwarzania muzyki dba 24-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy, umożliwiający uzyskanie najwyższej rozdzielczości i czystości dźwięku.

NX509E oferuje też funkcję dwustrefowej rozrywki. Technologia ta umożliwia stworzenie w samochodzie dwóch oddzielnych stref, dzięki czemu pasażerowie na tylnych siedzeniach mogą oglądać film DVD, DivX lub wideo z iPod'a czy iPhone'a na zamontowanych monitorach sufitowych lub w zagłówkach, podczas gdy osoby na przednich siedzeniach słuchają ulubionej stacji radiowej lub muzyki z pamięci USB i korzystają z nawigacji.

Główne właściwości:

2-Din stacja AVN z USB:

• Elektrycznie opuszczany dotykowy 7" ekran LCD TFT o rozdzielczości QVGA
  • Wbudowany wzmacniacz mocy MOS-FET 4x50 W
  • Tuner RDS-EON
  • Obsługa DVD / DivX / CD / MP3 / WMA / AAC; ID3-Tag
  • Tylne wejście USB - MP3 / WMA / AAC; ID3-Tag
  • BBE MP / BEAT EQ / MAGNA BASS EX
  • Wbudowane filtry HPF / LPF
  • 6-kanałowe 2V wyjście liniowe RCA
  • Wyjście RCA 2-Zone (oddzielne sterowanie źródłami przód/tył)
  • Wejście RCA AV
  • Wejście RCA dla kamery CCD
  • Bezpośrednie sterowanie iPod'em / iPhone'm przez USB (do obsługi wideo konieczny opcjonalny przewód CCA723 lub oryginalne akcesorium Apple)
  • Współpraca z fabrycznym sterowaniem przy kierownicy
  • Współpraca z Bluetooth BLT373
  • Dołączony pilot zdalnego sterowania
  • Wbudowany moduł nawigacji z tunerem RDS TMC
  • 4 GB pamięć flash na potrzeby nawigacji oraz gniazdo SD/MMC do aktualizacji map
  • Oprogramowanie iGO8 (rev.3) - specjalna wersja Clarion
  • Mapa TeleAtlas: 44 kraje Europy
  • Tryb wyświetlania 3D - 360° (plany miast, punkty orientacyj ne, teren, stacje paliw)
  • Wyświetlanie drogowskazów, asystent pasa ruchu, strzałki skrętu
  • Odczytywanie nazw ulic i miast (nowy silnik TTS - Loquendo)
  • Duża baza POI
  • Komputer pokładowy
  • Informacje o ograniczeniach prędkości
  • Współpraca z bazą fotoradarów.

Sugerowana cena detaliczna (brutto): 4.444 PLN (cena promocyjna!)

Więcej informacji o Clarion NX509E: http://www.clarion.com/pl/pl/products/2009/navigation/navigation/NX509E/pl-pl-product-pf_1172420455882.html

O firmie Clarion.

Clarion Co. Ltd, spółka grupy Hitachi, powstała w Tokio w 1947 roku. Obecnie zaliczana jest przez Automotive News do stu wiodących producentów OEM (oryginalnych producentów sprzętu) na świecie. Clarion, międzynarodowy lider w produkcji samochodowych układów elektronicznych i zestawów audio, ma pozycję największego producenta niezależnych zestawów audio. Firma zajmuje się badaniami, rozwojem, inżynierią, projektowaniem, produkcją, sprzedażą i marketingiem produktów związanych z komunikacją, nawigacją i rozrywką używanych w pojazdach. Clarion zatrudnia ponad 9000 pracowników na całym świecie.

Wyłącznym dystrybutorem produktów marki Clarion w Polsce jest: 2N-Everpol Sp. z o.o.

Więcej informacji: www.clarion.com.pl

O firmie 2N-Everpol.

Firma 2N-EVERPOL powstała w 1993 roku zaczynając od dystrybucji opon, felg i kilku auto serwisów na terenie województwa mazowieckiego. Od 2003 roku łącząc hobby właścicieli z biznesem, firma stała się przedstawicielem najlepszych w swoich dziedzinach producentów branży car audio, takich jak japoński Clarion, niemiecka marka Brax i Helix oraz firmy Sherwood z kategorii home audio, rozszerzając swój obszar działania na cały kraj. Dodatkowo, w roku 2008 firma 2N-Everpol została wybrana przez firmę Bosch na wyłącznego Dystrybutora produktów marki Blaupunkt na Polskę.

Od czerwca 2009 w ofercie dystrybucyjnej znajdują się także nawigacje firmy Navigon.

Firma zajmuje się też sprzedażą i wynajmem produktów caravaningowych takich jak Tec, Hobby, Tabbert, Movera i jest ich autoryzowanym przedstawicielem.

W styczniu 2009 roku, firma 2N-EVERPOL otrzymała po raz kolejny z rzędu wyróżnienie w postaci Gazeli Biznesu, przez co trafiła do elitarnego Klubu Gazel Biznesu - grona najbardziej rozwijających się firm.

ap