Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Rozwój kolejnej spółki zależnej Rainbow Tours

ABC Świat Podróży, poznańska spółka zależna Rainbow Tours, odnotowała w porównaniu do roku 2007, znaczny wzrost sprzedaży detalicznej za 2008 rok. Przychody wzrosły o 30 procent, a sam zysk o około 25 procent.

Od czerwca 2008 roku, kiedy to spółka została przejęta przez Rainbow Tours, zaszło w niej już wiele zmian. Zarząd zapowiada również dalsze zintensyfikowane działania, mające na celu  przystosowanie jej do nowych wyzwań.

Sprzedaż detaliczna ABC Świat Podróży wyniosła około 40 milionów złotych, zysk natomiast około 0,7 miliona złotych. Na taką dynamikę sprzedaży wpływ miało między innymi przejęcie jej przez giełdowego touroperatora.

- Wraz z pozyskaniem kolejnego partnera w naszej grupie kapitałowej, zaczęliśmy prace nad wizerunkiem spółki zależnej. Pierwszym etapem była zmiana nazwy oraz loga na bardziej nowoczesne. Dbając o wysoki poziom i jakość usług, ważnym etapem było wprowadzenie w ABC Świat Podróży nowoczesnego programu klasy CRM, do zarządzania sprzedażą oraz relacjami z Klientami - mówi Remigiusz Talarek, wiceprezes Rainbow Tours.

Kolejne kroki spółki skupiły się na nowej aranżacji biur sprzedaży. Pierwszy salon w nowej odsłonie pojawi się na lotnisku Ławica w Poznaniu, a do końca roku 2009 rebranding przejdą wszystkie biura sprzedaży.
Zarząd ma w planach poszerzenie sieci biur sprzedaży o kolejne punkty obsługi klienta, między innymi w Szczecinie, Wrocławiu oraz Łodzi.

- Naszym głównym założeniem jest rozszerzenie sieci ABC Świat Podróży o salony w dużych aglomeracjach Polski. Do tej pory nasza spółka zależna posiadała swoje biura głównie w centrach handlowych w Poznaniu i okolicach. Liczymy, że rozbudowa sieci dystrybucji wpłynie pozytywnie na wyniki. Te jak do tej pory utwierdzają nas w przekonaniu, że ponad pół roku temu podjęliśmy dobrą decyzję  - dodaje Remigiusz Talarek.

Rainbow Tours S.A. działa na rynku usług turystycznych od 1990  roku i jest jednym z największych polskich touroperatorów. Od października 2007 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
W skład grupy kapitałowej Rainbow Tours  wchodzą m.in. portal turystyczny, ponad 30 biur podróży na terenie całego kraju, spółka na Ukrainie oraz przejęta w czerwcu 2008 roku sieć biur ABC Świat Podróży.

ap