Dom » Budownictwo

Schüco z nagrodami Red Dot oraz iF Design Award 2023

O dobrym designie produktu świadczy nie tylko wysoka funkcjonalność, lecz także atrakcyjna forma estetyczna.

Cztery rozwiązania Schüco zostały wyróżnione w tym roku aż sześcioma najbardziej prestiżowymi nagrodami w dziedzinie wzornictwa przemysłowego, jakimi są Red Dot Award: Product Design oraz iF Design Award.

W tegorocznym konkursie Red Dot Award międzynarodowe jury złożone z niezależnych ekspertów z dziedziny architektury i wzornictwa doceniło aż cztery rozwiązania marki Schüco: panoramiczny system przesuwny Schüco AS PD 75.HI, system składano-przesuwny Schüco AS FD 75/90.HI, system okienny Schüco WoodDesign oraz system drzwi Schüco AD AL 75 Pivot Door. Dodatkowo rozwiązanie składano-przesuwne Schüco AS FD 75/90.HI oraz panoramiczne drzwi przesuwne AS PD 75.HI uzyskały nagrodę iF Design Award 2023 za pionierskie rozwiązania w dziedzinie wzornictwa.

Tegoroczni laureaci Red Dot Award w kategorii Product Design

Aluminiowo-drewniane okna blokowe WoodDesign doskonale wpisują się w trend stosowania materiałów ekologicznych, odnawialnych i o niskim śladzie węglowym. Innowacyjne rozwiązanie łączy w sobie niezwykłą trwałość i stabilność zewnętrznej aluminiowej konstrukcji z ciepłym charakterem naturalnego drewna od strony wnętrza. Dzięki temu doskonale uzupełnia projekty aranżacji wnętrz budowane w oparciu o naturalne surowce. Natomiast innowacyjne drzwi AS AL 75 Pivot Door to połączenie systemu izolowanych cieplnie aluminiowych profili z innowacyjną, opatentowaną technologią uszczelnienia firmy air-lux. Pneumatyczne uszczelnienie w 100% wypełnia przerwę między ościeżnicą a skrzydłem, zapewniając tym samym maksymalną szczelność i optymalny komfort cieplny bez względu na warunki pogodowe. Wielkoformatowe skrzydło drzwi pivotowych może uzyskać wypełnienie przezierne np. ze szkła lub nieprzezierne w formie różnego rodzaju paneli, co istotnie zwiększa możliwości projektowe i obszary zastosowań ślusarki.

Podwójni zwycięzcy w konkursach Red Dot Award oraz iF Design Award

Przesuwne drzwi panoramiczne AS PD 75.HI oraz składano-przesuwne AS FD 75/90.HI zostały docenione zarówno przez kapitułę konkursu Red Dot Award, jak iF Design Award. Pierwszy z nich zaprojektowano zgodnie z maksymą mówiącą, że „najważniejsze jest to, co niewidoczne dla oczu”. Minimalistyczny design zapewniają mu ukryte ramy, wąska strefa styku skrzydeł oraz próg bez barier z dynamiczną osłoną w wersji Performance Line. Dzięki ograniczeniu widocznych elementów stolarka zapewnia maksymalny widok oraz efekt przenikania się wnętrza z otoczeniem. Dodatkowe możliwości indywidualnego dopasowania oferują linie produktowe Access Line i Design Line. Na przykład dzięki opcjonalnemu dynamicznemu profilowi maskującemu w pionowej ramie ościeżnicy pozostaje ona zlicowana ze ścianą nawet po otwarciu skrzydła, zaś zintegrowany pochwyt w pozycji zamkniętej jest ukryty w ościeżnicy. Istnieje również możliwość zastosowania zintegrowanej ochrony przeciwsłonecznej, drewnianych listew oraz połączenia systemu z automatyką budynku. Natomiast platforma drzwi składano-przesuwnych AS FD 75/90.HI spełnia wszelkie wymagania architektoniczne związane z maksymalnym doświetleniem, transparentnością i elastycznością projektową. Umożliwia ona realizację elementów o wysokości nawet do 3,5 m i szerokości do 1,5 m, które zestawione w jednej ramie przypominają przeszkloną fasadę. Poszczególne skrzydła można łatwo złożyć jak kurtynę w lewo lub prawo oraz do wewnątrz lub na zewnątrz, a całość konstrukcji może uzyskać imponującą szerokość nawet 9 m bez użycia skrzydeł stałych. Ponadto istnieje możliwość integracji drzwi rozwiernych, które umożliwiają szybkie przechodzenie bez potrzeby składania całej konstrukcji.

Więcej informacji o produktach firmy Schüco znajdą Państwo na stronie: www.schueco.pl

Schüco International Polska
press box

newss.pl

kupic bielizne damska
Twój sekret urody - Alialingerie.pl zaprasza na zakupy!
alialingerie.pl