Firma » Finanse

Srebro w cieniu złota, czy słusznie?

Sztandarowym metalem inwestycyjnym jest złoto. Kiedy zdobywa ono coraz wyższe poziomy mówią o tym głośno media, dyskutują ekonomiści. Rzadziej wspomina się o zmianach cen srebra.

Jak wynika z danych statystycznych jego ceny są wysoko skorelowane z notowaniami złota. Jednak w ostatnich miesiącach a nawet latach zyskuje więcej srebro, niż złoto. W okresie 12 miesięcy złoto podrożało 24 proc., natomiast srebro o 35 proc.

Lecz nie na tym kończą się argumenty za większą zyskownością inwestycji w srebro. Przykładem jest okres jednomiesięczny. W ciągu miesiąca złoto podrożało o 3 proc., natomiast srebro o 12 proc. Za okres 5-miesięczny rozbieżność jest jeszcze większa: złoto podrożało o 13 proc. a srebro o 32 proc. Jak widać ruchy cenowe na szarym metalu w ostatnich latach są większe, niż na złocie.

Jednak dla długiego okresu widoczna jest przewaga złota nad srebrem. Na przykład w ciągu 10 lat złoto podrożało o 290 proc. a srebro o 220 proc.

Od kilku dni cena złota znajduje się w pobliżu poziomu 1000 dolarów. Najbliższe dni mogą okazać się kluczowe dla notowań tego kruszcu. Nie pozostaje za nim srebro, które zdobywa coraz wyższe szczyty. W ubiegłym tygodniu jego cena przebiła poziom 16 UDS za uncję.

Jan Mazurek

Główny Analityk