Społeczeństwo » Społeczeństwo

Świetlice dają szczęście dzieciakom

Świetlice środowiskowe w Polsce działają w ramach Ośrodków Pomocy Społecznej. Te, często zapominane, placówki użyteczności publicznej podejmują aktywność przeważnie na zasadach wolontariatu.

Świetlice środowiskowe wypełniają lukę pomiędzy szkołą a rodzicami, którzy często nie stwarzają odpowiednich warunków swoim dzieciom. Powodem może być brak środków finansowych lub czasu, co przekłada się na niemożność zapewnienia dziecku posiłku, pomocy w nauce czy możliwie najlepszego rozwoju emocjonalnego. Placówki te łączą zakres kompetencji szkoły z obowiązkami rodziców. Często także wspierają kreatywność i przedsiębiorczość swoich podopiecznych, aktywizując ich poprzez np. organizowanie wydarzeń kulturalnych.

W obszar działań świetlic środowiskowych wchodzi m.in. wsparcie psychologiczne i materialne dla najmłodszych. Świetlice zajmują się przede wszystkim dziećmi i młodzieżą z ubogich i patologicznych rodzin, a ich nadrzędnym celem jest szeroko pojęte dobro dziecka. Przygotowują one najmłodszych do samodzielnego życia i starają się kształtować u nich właściwe postawy społeczne. Ponadto placówki te rozwijają zainteresowania dzieci, aktywizując je podczas czasu wolnego, uczą współpracy, organizacji czasu i dają szansę na lepszy start w przyszłość.

Realizowanie idei przyświecających świetlicom na terenie całego kraju możliwe jest dzięki wsparciu finansowemu płynącemu z budżetów gmin, miast czy państwa. Często jednak taka pomoc bywa niewystarczającą. Dlatego dużą rolę w finansowaniu potrzeb świetlic środowiskowych odgrywają fundacje charytatywne. Od ponad 10 lat takiego wsparcia, na skalę ogólnopolską, udziela Fundacja Banku Zachodniego WBK, realizująca grantowy Program Bank Dziecięcych Uśmiechów. W ramach Programu na wsparcie mogą liczyć świetlice środowiskowe na terenie całego kraju. Fundacja pomaga nierzadko w bardzo małych miejscowościach. W ubiegłym roku ufundowała wraz ze świetlicą socjoterapeutyczną w Ostrzeszowie wakacyjny pobyt w Zakopanem dla 160 jej podopiecznych. – Dla większości, jeśli nie dla wszystkich tych dzieci, z racji ich sytuacji społecznej, był to pierwszy pobyt w górach – mówi Dyrektor Leszek Szfałowicz, Dyrektor  I Oddziału BZ WBK w Ostrzeszowie. – Udało nam się pomóc bardzo dużej grupie dzieci – dodaje.

Fundacja Banku Zachodniego WBK w ubiegłym roku przyczyniła się także do powstania nowego placu zabaw dla dzieci z bloków socjalnych, otaczających świetlicę „Drewutnia” w Puławach.  Aktywność na placu zabaw jest dla dzieci konieczna, ponieważ trzeba jakość spożytkować ich energię, aby nie rozwinęły się u nich zaburzenia zachowania – mówi Kierownik puławskiej Świetlicy „Drewutnia”, Małgorzata Suszek-Zawadzka.  – Dla dzieci z  problemami socjalizacyjnymi taka forma aktywności jest niezbędna – dodaje.

Świetlice środowiskowe odgrywają ważną rolę w procesie socjalizacji dzieci z patologicznych środowisk. Wychowawcy pracujący w takich placówkach mają wgląd w lokalne problemy i potrafią umiejętnie dotrzeć z pomocą do najbardziej potrzebujących. Dzieci z rodzin ubogich, dzięki nim mają szansę na lepsze życie. Do tego jednak potrzebne są pieniądze. Dlatego tak ważną rolę odgrywają tu organizacje charytatywne. Finansowanie z budżetu państwa nie zawsze okazuje się bowiem wystarczające. Warto o tym pamiętać, przekazując 1 proc. naszego podatku.

Matylda Dudek